Rouwmaat groep wint de startbijdrage voor idee duurzame stadslogistiek

2 augustus 2022

Met een duurzame, elektrische bus organisch afval ophalen en daar weer nieuwe grondstoffen van maken. Familiebedrijf Rouwmaat, actief in Oost-Nederland met een vestiging in Zutphen, loopt hierin voorop. Cleantech Regio wil ondernemers onder meer helpen bij het verduurzamen van transport in de binnensteden en hecht daarom veel waarde dergelijke initiatieven. Om bedrijven hiermee te helpen, riep CleantechRegio als aanmoediging de ‘startbijdrage Zero Emissie Stadslogistiek’ in het leven. Daarom overhandigde wethouder Sjoerd Wannet van de gemeente Zutphen Rouwmaat een cheque van €1.500 namens de Cleantech Regio voor hun idee.

 

De groenste route voor uw afval

“Volgens de wet zou ieder bedrijf zijn afval moeten scheiden. Maar veel bedrijven doen het (nog) niet, omdat ze het uitdagend vinden. Ze vinden het bijvoorbeeld lastig om te meten welk en hoeveel afval er ontstaat in hun bedrijf en om collega’s aan het scheiden te krijgen. Ook worstelen ze met het voorzien van de juiste afvalbakken op strategische plekken in hun bedrijf”, aldus Elco Rouwmaat, directeur van het gelijknamige afvalverwerkingsbedrijf. “Wij snappen deze uitdagingen en helpen bedrijven met een afvalplan op maat voor alle afvalstromen én de inzameling ervan.”

Sinds kort biedt Rouwmaat dus ook een oplossing voor de organische afvalstromen. Elco Rouwmaat: “Koffiedrab, sinaasappelschillen en voedselresten belanden nog vaak bij het restafval. En dat is zonde, want dit ís eigenlijk geen afval. Het kan namelijk als grondstof dienen voor compost, biogas of voor het kweken van oesterzwammen. Maar dan moet het wel gescheiden worden. Veel bedrijven hebben echter geen plek voor een complete milieustraat met een aparte “groene” container. Denk aan kantoren waar veel koffie wordt gedronken en horeca in de binnenstad. Daarom werken wij met kleinere 20-liter emmers, die we tot 2 keer per week met een emissievrije, elektrische bus ophalen. Hierdoor verminderen we het aantal transportbewegingen met zware diesels in de binnensteden, waardoor het centrum een fijnere, schonere en veiligere plek wordt.”

Het ingezamelde organisch afval wordt verwerkt tot biogas en compost in Wilp. Om het idee de ‘groenste route voor uw afval’ ook daadwerkelijk helemaal circulair te maken is Rouwmaat in gesprek met diverse partijen om het ingezamelde afval op een duurzame manier te gebruiken voor nieuwe producten. Zo kan een likeurstokerij in de Achterhoek koffielikeur maken van de opgehaalde koffiedrab.

Door de startbijdrage van de Cleantech Regio kunnen bedrijven in de binnensteden van Zutphen, Deventer en Apeldoorn nu 10x gratis hun organische afval door Rouwmaat laten inzamelen. Zonder verdere verplichtingen of addertjes onder het gras. Aanmelden kan via www.rouwmaat.nl.

 

Het uitreikingsmoment

Donderdag 29 juli vond de uitreiking van de startbijdrage plaats. Wethouder Sjoerd Wannet van de gemeente Zutphen reikte de startbijdrage uit aan directeur Elco Rouwmaat.

Wethouder Sjoerd Wannet: “Samen met inwoners en ondernemers werken we aan een duurzaam Zutphen en Warnsveld. Emissievrij vervoer, oftewel vervoer zonder CO2 uitstoot, speelt daarin een belangrijke rol. Het initiatief van Rouwmaat is daarom een mooi initiatief en ik ben blij dat zij deze startbijdrage mogen ontvangen. Dat er maar veel initiatieven mogen volgen!”

 

Over de startbijdrage

De ‘Startbijdrage Zero Emissie Stadslogistiek’ is onderdeel van het overheidsprogramma Slim en Schoon Reizen en is bedoeld voor ondernemers uit de Cleantech Regio die regelmatig in de binnenstad rijden of gaan rijden. Vanaf 1 januari 2025 moeten minimaal dertig steden een zero-emissie zone hebben ingesteld volgens het Klimaatakkoord. Vanaf die datum moeten alle nieuwe vracht- en bestelauto’s die een zero-emissie zone in willen rijden emissievrij aangedreven zijn. Slim en Schoon Reizen wil ondernemers uit de stedendriehoek Deventer, Apeldoorn en Zutphen met de startbijdrage hierin stimuleren. Want ook deze binnensteden krijgen emissievrije zones.

 

Op de foto zijn te zien: (links) Elco Rouwmaat en (rechts) wethouder Sjoerd Wannet.

 

Heeft jouw bedrijf een goed idee om te zorgen dat de bedrijfslogistiek in Deventer, Apeldoorn of Zutphen zero emissie wordt?

Meer nieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niks van de laatste ontwikkelingen over Slim & Schoon Reizen.