Rijk en provincies investeren in mobiliteitsaanpak regio Stedendriehoek

14 juni 2023

In het kader van het Rijksprogramma Veilig Slim en Duurzaam, investeert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met de provincies Gelderland en Overijssel in de aanpak van de Regio Stedendriehoek naar slimme en schone mobiliteit. Speciale aandacht is er voor de A50-corridor. Samen met bedrijven wordt verkend hoe de bereikbaarheid van Apeldoorn- Noord naar het noorden kan worden verbeterd.

De Regio Stedendriehoek werkt al jaren aan slimme en schone mobiliteit. De regio is betrokken bij de komst van het waterstoftankstation in Deventer en zet in op gebruik van de fiets als vervanging van de auto. Ook werkt de regio aan data-uitwisseling en slimme toepassingen zoals apps die een actueel overzicht bieden van beschikbare parkeerplaatsen, en apps voor verschillende groepen weggebruikers die met verkeerslichten communiceren en zo de doorstroming verbeteren.

A50-corridor

Via het Rijksprogramma Veilig Slim en Duurzaam kan de regio Stedendriehoek een bijdrage van het rijk aanvragen om de doorstroming te verbeteren op de A50-corridor van Apeldoorn-Noord naar het noorden. Deze weg is nu al te druk, terwijl daar woningbouw gepland is. Met andere regio’s richt de Stedendriehoek zich op kortetermijnacties om de bereikbaarheid van dit gedeelte van de A50 te verbeteren. Samen met bedrijven worden mogelijkheden verkend om slimmer en duurzamer te reizen, zoals door het stimuleren van het fietsgebruik. Daarvoor wordt gewerkt aan het verbeteren van fietsvoorzieningen langs de A50. Op de lange termijn behoren meer ingrijpende infrastructuurmaatregelen tot de mogelijkheden.

Slimme en duurzame vervoersoplossingen

Via het programma Slim en Schoon Reizen helpt de regio bedrijven met praktische oplossingen en advies over slimme en schone mobiliteit. Met (mobiliteits)scans, apps en fietstestdagen wordt duurzamer vervoer gestimuleerd, aan de hand van webinars worden werkgevers geïnspireerd om hun mobiliteit te verduurzamen en door adviesgesprekken worden zij meegenomen in aankomende regelgeving, zoals de normerende regeling die per 1 januari 2024 ingaat.

Om slimme en duurzame vervoersoplossingen mogelijk te maken, speelt direct beschikbare digitale data een steeds belangrijkere rol. Hiermee kan de regio betrouwbare online diensten als parkeer- en fiets apps verder ontwikkelen. Niet alleen voor de grote steden, maar ook de kleinere gemeenten in de Regio Stedendriehoek. In samenspraak met vervoerders uit de regio wordt er gezocht naar oplossingen die de logistiek slimmer en duurzamer maken. Bijvoorbeeld via connected transport waarmee actuele reisinformatie leidt tot een passend advies voor chauffeurs om brandstof te besparen, CO2- en stikstofuitstoot te verminderen en betere doorstroming van het verkeer door de stad mogelijk te maken.

Op het gebied van deelmobiliteit sluit de Regio Stedendriehoek aan bij de aanpak deelmobiliteit uit Twente. In eerste instantie verkent de regio hoe deelmobiliteit een rol kan spelen als mobiliteitsoplossing, ook voor ritten tussen gemeenten. Daarna wil de regio initiatieven voor deelmobiliteit helpen stimuleren.

 

Apeldoorn, 11-04-2018, snelfietsroute Apeldoorn – Deventer

 

 

Meer nieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niks van de laatste ontwikkelingen over Slim & Schoon Reizen.