Landelijke connected transport week: slimme logistieke datatoepassingen in de praktijk

2 juni 2023

Van 5 tot 8 juni vindt de landelijke Connected Transport Week plaats. Vervoerders, wegbeheerders en logistieke IT-leveranciers kunnen tijdens verschillende evenementen kennis maken met slimme logistieke datatoepassingen die bijdragen aan een veilig, bereikbaar en toekomstbestendig Nederland. De week is een initiatief van verschillende samenwerkende regio’s en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, om samen met de sector Connected Transport in de logistieke praktijk te brengen.

 

Verkeersinformatie in de boordcomputer

Onderdeel van de week is het testen van realtime verkeersinformatie via de boordcomputer in de vrachtwagen. Chauffeurs die gebruikmaken van de dienst krijgen onder meer veiligheidsmeldingen en alerts binnen op hun boordcomputer, met een passend advies om juist in te spelen op gevaarlijke situaties. Dit zorgt voor meer rust in de cabine door beter inzicht in verkeerssituaties. En met een snelheidsadvies bij slimme verkeerslichten passen chauffeurs hun rijgedrag eenvoudig aan. Dit bespaart brandstof, vermindert CO2- en stikstofuitstoot en zorgt voor meer comfort en soepel doorrijden bij groen licht.

 

Hulpmiddelen voor wegbeheerders

Tijdens de week is er ook aandacht voor de rol van wegbeheerders. Zij zijn verantwoordelijk voor het onderhoud en de kwaliteit van de wegen, de informatievoorziening en ingeschatte reistijd. Connected Transport geeft hen hulpmiddelen om deze taken efficiënter uit te voeren. Zo kunnen de wegbeheerders informatie over venstertijden, milieuzones, laad- en losplekken en geplande wegwerkzaamheden op een gestandaardiseerde manier beschikbaar stellen. Deze informatie verwerken IT-leveranciers in logistieke planningssoftware. Planners kunnen zo eenvoudig de juiste route plannen. Dit helpt om zoekverkeer in de binnenstad te verminderen.

 

Landelijke aanpak

De Connected Transport Week wordt georganiseerd door SmartwayZ.NL (Provincie Noord-Brabant en Provincie Limburg), Stedendriehoek (en Provincie Overijssel), Amsterdam Logistics (Provincie Noord-Holland en Gemeente Haarlemmermeer), Zeeland Connect (Provincie Zeeland) en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De samenwerking tussen regio’s is belangrijk, aldus Janneke Nijsing, corridormanager Connected Transport voor Amsterdam Logistics en SmartwayZ.NL: “We maken de omslag van lokale initiatieven naar landelijke realisatie. Hoe meer vervoerders en IT-partijen meedoen, hoe groter de resultaten zijn die we boeken op de wegen voor een veilig en bereikbaar Nederland.”

 

Meer informatie

Voor meer informatie over het programma en aanmelden voor de events kan je terecht op www.connectedtransportcorridors.nl.

 

Meer nieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niks van de laatste ontwikkelingen over Slim & Schoon Reizen.