Terugblik eerste themabijeenkomst logistiek netwerk regio stedendriehoek

22 maart 2023

Op 8 maart was een grote groep van 25 logistiek ondernemers en logistiek professionals uit de Regio Stedendriehoek te gast bij Royal Reesink. Tijdens de bijeenkomst stond het thema ‘verduurzaming van de logistiek’ centraal.

 

Een urgent onderwerp, aangezien bedrijven significant minder CO2 moeten gaan uitstoten en efficiëntere ketenlogistiek moeten hanteren door vervoersprestaties met minder kilometers. Tegelijkertijd zijn zij afhankelijk van beschikbaarheid van vervoersmiddelen en laadsystemen en zoeken zij naar betaalbare manieren om de energietransitie vorm te geven. De aanwezigen werden door drie organisaties bijgepraat over de laatste stand van zaken over en ervaringen met elektrisch vervoer en – de daarvoor benodigde – laadinfrastructuur.

 

Schotpoort in 2030 voor 50% elektrisch

Marc Seesing, Directeur van de Schotpoort Transport Groep sprak over de ervaringen die het bedrijf heeft opgedaan met elektrisch vervoer en welke knelpunten en kansen zij ziet. Schotpoort streeft ernaar om minstens 50% van haar wagenpark in 2030 elektrisch te laten zijn. Dan moet ook de CO2 footprint fors zijn gereduceerd en wil het bedrijf zelfstandig voor een groot deel in haar energiebehoeften voorzien. Met interessante inzichten illustreerde Marc Seesing waar de uitdagingen liggen om het wagenpark te kunnen verduurzamen. Die liggen niet zozeer bij de chauffeurs. Meer bij planning en wet- en regelgeving.

 

Staan pas aan het begin met laadinfrastructuur

Namens de provincie Gelderland vertelde Jan van Rookhuijzen, Technisch Adviseur Logistieke Laadinfrastructuur over hoe je tijdig de juiste laadinfrastructuur op bedrijventerreinen aan kunt laten leggen en welke samenwerkingsvormen hierbij passen. Hij besprak ook de rol die bedrijven zelf, parkmanagement en lokale overheden in deze ontwikkeling kunnen innemen. Jan van Rookhuijzen ging inhoudelijk de diepte in. Ook op het gebied van laadinfrastructuur voor bedrijven, staan we pas aan het begin en zijn er veel vraagstukken te beantwoorden.

 

Inspiratie door Royal Reesink

Tot slot presenteerde John Arts namens de gastheer. Hij is projectleider logistiek & facilities bij Royal Reesink. Hij vertelde op welke manier Royal Reesink haar zakelijke laadinfrastructuur aan heeft laten leggen, waarbij verzwaring van aansluitingen is voorkomen en maximaal mee wordt gewerkt aan het voorkomen van netcongestie.

 

Logistiek Makelaar Freek Boele aan het woord

Freek Boele, logistiek makelaar namens de Regio Stedendriehoek en initiator van het event: “Logistiek ondernemers uit de regio staan aan het begin van een complex vraagstuk waar zij vanuit zichzelf niet zomaar passende antwoorden voor hebben. Gaat het niet over verduurzaming van de vloot, dan gaat het wel over de behoefte aan meer human capital in de logistiek. Dit soort bijeenkomsten brengt kennis, kunde en ervaringen bij elkaar waar iedere ondernemer mee geholpen is.”

 

 

Nieuwsgierig naar meer?

Er komen meer evenementen aan. Wil je op de hoogte gehouden worden wanneer deze plaatsvinden en wat het thema is?

Neem contact op

  • Soufiane Benslimane

    Logistiek Makelaar

    06 11 76 30 39
  • Meer nieuws

    Meld je aan voor de nieuwsbrief

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niks van de laatste ontwikkelingen over Slim & Schoon Reizen.