Thuiswerken is niet meer weg te denken, maar kent ook uitdagingen

3 maart 2023

Lange tijd was thuiswerken eerder uitzondering dan regel, maar dat veranderde door de coronacrisis. Anno 2023 is thuiswerken niet meer weg te denken. Van de werkende Nederlanders geeft 40% aan minstens één dag in de week thuis te werken. Zij ervaren veel flexibiliteit en autonomie.

 

Dag van de thuiswerker

Op 16 maart is het de dag van de thuiswerker. Op deze dag wordt sinds de start van de coronacrisis stilgestaan bij de werknemers die thuiswerken. Het TNO-onderzoek toont dat de voorkeur lijkt uit te gaan naar een 50-50 verdeling van op kantoor en thuiswerken. De woensdag en vrijdag blijken favoriete thuiswerkdagen voor veel werknemers. Zij geven aan productiever of efficiënter te kunnen werken als zij vanuit huis werken.

Een belangrijk voordeel van thuiswerken is dat werknemers geen reistijd hebben, of op andere tijden kunnen reizen. Dit verduurzaamt het woon-werkverkeer en het zakelijk rijden. Bovendien betekent thuiswerken minder kilometers op de weg en dus minder C02 uitstoot.

 

Minder sociaal contact

Tegelijkertijd brengt thuiswerken uitdagingen met zich mee, zoals het behouden van onderling contact met collega’s. Dit blijkt uit recent onderzoek van TNO in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het ministerie ontwikkelde een speciale toolbox om deze uitdagingen te verhelpen. De toolbox bevat acht tools en is bedoeld om ondersteuning te bieden om goede, duidelijke afspraken tussen werkgever en werknemer te maken en om effectiever, gezonder en fijner hybride te werken.

De toolbox is voor werknemers en werkgevers in de regio Stedendriehoek gratis te downloaden via de website

Meer nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niks van de laatste ontwikkelingen over Slim & Schoon Reizen.