Bespaar met logistieke apps

Door te rijden met apps of met aanpassingen aan de boordcomputer, kunnen vrachtwagens beter doorrijden. Bijvoorbeeld als ze prioriteit krijgen bij verkeerslichten. Niet onnodig hoeven stoppen en optrekken bespaart veel brandstof, schadelijke CO2-uitstoot en geld. Wil je als logistiek ondernemer ook slim besparen? Maak gebruik van logistieke apps.

Welke apps zijn er zoal?

Op dit moment zijn er drie logistieke apps die gecertificeerd om te communiceren met de intelligente verkeerslichten in onze regio. Dat zijn:

De kosten voor het gebruik van een app bedragen tussen de €120 en €150 per jaar.

Detailinformatie over de mogelijkheden en voordelen van de verschillende apps zijn te vinden op de websites van de aanbieders.

Waarom aandacht voor logistieke apps?

Gemeenten hebben via de Regio Stedendriehoek de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de nieuwste generatie verkeerslichten (z.g. Intelligente verkeerslichten iVRI’s). iVRI’s kunnen via apps of de boordcomputer communiceren met voertuigen op de weg en zo onder andere vrachtverkeer eerder en sneller groen licht bieden, of het groene licht net even langer op groen houden. Zo worden onnodige stops voorkomen en brandstof, tijd en geld bespaard. Kijk maar eens op www.talking-traffic.com.

Als regio willen we vervoerders graag kennis laten maken met de voordelen van deze apps op je telefoon of de aanpassingen aan de boordcomputer die dit mogelijk maken. We zijn met name benieuwd naar je ervaringen in gebruiksgemak en kijken ook wat het effect is op de verkeersdoorstroming.

Nog niet alle verkeerslichten in de regiogemeenten zijn “slim” en niet bij alle slimme verkeerslichten krijgen vrachtwagens sneller of langer groen. Maar er zijn mooie ontwikkelingen te melden. Lees meer over Smart Mobility op deze pagina. Deventer richt zich vooral op de wegen van de bedrijventerreinen naar de snelweg, in Apeldoorn gaat het om enkele verspreide verkeerslichten. Op andere plekken willen we fietsers juist meer ruimte geven. Dat betekent dan ook dat de apps niet overal hetzelfde werken.

Als regio zijn we juist benieuwd naar de ervaringen bij de verschillende instellingen. Op basis daarvan kunnen we beter onderbouwde keuzes maken voor de verdere investering in slimme verkeerslichten.

Het mooie van deze nieuwste technieken is dat het niet alleen in de Regio Stedendriehoek werkt maar ook op alle andere locaties in Nederland. Momenteel zijn dat er 1200 waar deze iVRI’s staan en de wegbeheerders dit mogelijk hebben gemaakt. Het aantal iVRI’s zal de komende jaren sterk toenemen.

Wil je meer weten over dit onderwerp en wat dit kan betekenen voor jouw bedrijf?

Neem contact op

  • Soufiane Benslimane

    Logistiek Makelaar

    06 11 76 30 39