Terugblik webevent GRIP: 13 november

20 november 2023

Maandag 13 november vond de vierde editie van het webevent ‘GRIP op duurzame mobiliteit’ plaats, live uitgezonden vanuit de Gasfabriek in Deventer. Hier vind je alle losse fragmenten. Van de fietswinnaar van de Provincie Gelderland, Hyperloop, de ontwikkelingen op de Ecofactorij en bij Picnic tot het innovatieve SWIDG uit België. En tot slot de gedragskundige inzichten van Duwtje.

Fietsbeleid van de politie gaat als de brandweer

De Nationale Politie is uitgeroepen tot de beste fietswerkgever van de Provincie Gelderland! Een groot deel van de politiemedewerkers werkt structureel aan hun conditie. Leander Witjes, projectleider Slimme Mobiliteit, vertelt trots dat al veel van zijn collega’s naar het werk fietsen. “Sommige fietsen elke dag 50 km. Heen en terug.”

Bekijk het fragment van het GRIP webevent hieronder waaraan ook Linda Ruseler, hoofd Facility Management, deelneemt. Linda en Leander vertellen over het succesvolle fietsbeleid van de politie en welke nudges zij hebben doorgevoerd om meer collega’s aan het fietsen te krijgen.

 

Regio Stedendriehoek als halte in een hyperloopnetwerk?

Hyperloop: ver-van-mijn-bed, of sleutel tot een bloeiende Regio? Julia Oomens-Meer, Business Development Lead bij Hardt Hyperloop vertelde ons tijdens het GRIP webevent op 13 november alles over deze duurzame vorm van transport. Ze duidde wat deze vorm van duurzaam transport kan betekenen voor de mobiliteit in de Regio en wat is ervoor nodig om de Regio aan te sluiten op een internationaal netwerk dat je in een paar uurtjes naar Rome, Madrid of Berlijn brengt. Kortom hyperloop als alternatief voor het vliegtuig! Bekijk het fragment hier:

SWIDG: zetelwinst voor woon-werkverkeer

Hét voorbeeld van mobiliteitsinnovatie. Volgens Guy Raeymaekers, oprichter van swidg, is het vinden van duurzame vervoersalternatieven buiten de steden een van de grootste uitdagingen in het hedendaagse woon- werkverkeer. Hoe zorg je ervoor dat er minder vervoersmiddelen naar dezelfde locatie gaan? Juist! Door mensen aan elkaar te koppelen. Hoe? Door de focus op menselijk gedrag en bedrijfsbehoeften te leggen. Complex? Niet voor de gebruiker. Swidg biedt een eenvoudige en laagdrempelige oplossing voor, bijvoorbeeld, carpoolen, bereikbaarheid en CO2-reductie.

Als personenvervoer buiten de steden jouw aandacht heeft, mag je zijn bijdrage aan het GRIP webevent van 13 november niet missen. Guy vertelde hoe swidg geografische gegevens en werkroosters combineert om mensen samen te laten reizen, zelfs bij onregelmatige werktijden. Zijn bijdrage vind je hier:

 

De Ecofactorij: een bedrijventerrein met duurzaamheid als core business

Wat hebben energiegebruik, mobiliteit, food & catering, vergroening ter ondersteuning van vitaliteit en een bedrijventerrein met elkaar te maken? Volgens Wytze Kuijper Kuijper, programmamaker bij bedrijventerrein de Ecofactorij alles. Deze thema’s spelen een hoofdrol bij de ondernemers op het bedrijventerrein en versterken elkaar, volgens Wytze. Zo heeft mobiliteit invloed op vergroening. Op zijn beurt heeft vergroening invloed op vitaliteit en ga zo maar door. Specifiek voor mobiliteit stelt Wytze: “Het is belangrijk om een goede ambitie te hebben, maar de eerste stappen moeten klein, haalbaar en praktisch zijn.” Benieuwd hoe werknemers van en naar de Ecofactorij worden verleid om, bijvoorbeeld, met de fiets te gaan? Bekijk het fragment van het GRIP webevent dan hier:

 

Picnic heeft een duurzame boodschap voor werkgevers

Als manager van het fulfillment center bij Picnic Technologies denkt Philip Zwier in oplossingen. Picnic wilde graag het wervingsgebied uitbreiden, maar had een grote uitdaging. Want: de bereikbaarheid van de Ecofactorij hield mogelijke medewerkers tegen om bij Picnic te werken. De oplossing van Philip: taxibusjes! Vanaf de grote stations in de regio brengt Picnic medewerkers naar de Ecofactorij. En ze komen ook nog eens thuis: tussen shiftwisselingen rijden de busjes heen en weer en aan het einde van de dag extra.

Volgens Philip is dit een praktische oplossing voor het probleem: ‘Het zou natuurlijk het meest duurzaam zijn als het OV zelf goede aansluitingen biedt. Maar op deze manier bieden wij deelvervoer aan onze medewerkers, dit is ook duurzaam.” Meer weten over hoe Picnic deze oplossing heeft geïmplementeerd? Bekijk dan zijn fragment hier.

 

Motivatie? Weerstand? Oplossing! Duwtje duikt diep in gedrag

Tijdens het GRIP webevent daagde Joyce Croonen, oprichter van Duwtje, onze gasten uit: “Het draait niet alleen om technologische innovaties; het is minstens zo belangrijk om mensen te motiveren deze innovaties te gebruiken. We hebben allemaal gewoontes, deze veranderen is een uitdaging.” Wil je van Joyce horen wat er nodig is om mensen écht in beweging te krijgen, bekijk dan het fragment.

 

Het volledige webevent bekijken?

Neem contact op

  • Arjan Keijzer

    Mobiliteitsregisseur

    06 24 12 88 80
  • Meer verhalen van koplopers

    Geen nieuwtje missen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief