Hier vind je de belangrijkste vragen en antwoorden rondom (slimme) fietsapps op een rij. Als je toch meer wil weten, kun je een mailtje sturen naar slimschoonreizen@regiostedendriehoek.nl of contact opnemen met je gemeente.
Een slimme fietsapp is een applicatie op je smartphone speciaal voor fietsers. De app kan groen voor je aanvragen bij het verkeerslicht. Zo kun je eerder groen licht krijgen en zo vlotter doorfietsen. De app ‘leert’ ook welke routes je doorgaans fietst, zodat de app weet in welke richting hij groen licht voor je moet aanvragen. Zulke apps werken alleen bij verkeerslichten die kunnen communiceren met smartphones en met elkaar (iVRI’s).
Momenteel zijn er twee slimme fietsapps beschikbaar die in de Regio Stedendriehoek werken: Schwung en Ring-Ring. Je kunt ze gratis downloaden in de App Store of de Google Play Store. Activeer de app en plaats je smartphone in een houder aan je stuur of in je broekzak – je mag ‘m niet onderweg bedienen. De app doet verder vanzelf zijn werk.
Omdat de app communiceert met verkeerslichten, kun je eerder groen licht krijgen. Je hoeft niet meer te stoppen om handmatig een knop in te drukken. Zo kun je vlotter doorfietsen. In Apeldoorn zijn de verkeerslichten gekoppeld aan een weerdienst. Die koppeling maakt het mogelijk dat fietsers bij (dreigend) slecht weer ook eerder groen licht krijgen. Dat maakt fietsen een stuk sneller en comfortabeler.
Binnen de Regio Stedendriehoek kun je in Apeldoorn en Deventer gebruikmaken van de fietsapps. Het gaat er vooral om dat een verkeerslicht ‘intelligent’ is. Dat betekent dat het verkeerslicht kan communiceren met app(s) op je smartphone. In Deventer zijn álle verkeerlichten ‘intelligent’, in Apeldoorn gaat het om een aantal verkeerslichten.
Nee, je krijgt niet altijd sneller groen licht. Afhankelijk van de verkeersdrukte en de instellingen van het verkeerslicht kan je soms eerder groen krijgen. En soms krijgen andere weggebruikers voorrang.
Er zijn twee soorten verkeerslichten: een normaal verkeerslicht en een intelligent verkeerslicht. Het verschil is dat intelligente verkeerlichten in staat zijn om te communiceren met andere apparaten, weggebruikers en met elkaar. Bijvoorbeeld met jou als fietser via je smartphone. Normale verkeerslichten kunnen dit niet zelf, maar wel via een omweg. Daarom is het in Apeldoorn bij normale verkeerslichten ook mogelijk om eerder groen licht te krijgen als fietser.
Je gemeente investeert, in sommige gevallen samen met Regio en de provincie, in infrastructuur en schone en slimme vormen van mobiliteit. We zien daar namelijk veel kansen als het gaat om duurzaamheid en het terugbrengen van vertraging onderweg. Door fietsers de mogelijkheid te bieden om eerder groen te krijgen bij het verkeerslicht, kunnen zij sneller en comfortabeler op de fiets reizen. Op die manier hopen we dat meer mensen gaan fietsen.
Ook als je een fietsapp gebruikt, moet je je aan de verkeersregels houden. Het bedienen van je telefoon terwijl je fietst is bijvoorbeeld niet toegestaan. Houd je telefoon in een houder aan je stuur of in je broekzak of tas. De app doet automatisch zijn werk. Je hoeft de app alleen maar te activeren voordat je opstapt.
In Apeldoorn en Deventer werken 2 fietsapps: Ring-Ring en Schwung. Zorg ervoor dat je de meldingen van Ring-Ring tijdens het fietsen uitgeschakeld hebt, zodat je andere fietsers niet hindert of afschrikt. Ook Schwung geeft meldingen. Deze app geeft aan hoeveel intelligente verkeerslichten er bij jou in de buurt zijn. En achteraf kun je zien bij hoeveel verkeerslichten jij bent gezien.
Op de website van de app (Ring-Ring en Schwung) die je gebruikt kun je meer informatie vinden over hoe je privacy wordt gewaarborgd.