Slim en schoon goederenvervoer

 

Met duurzaam goederenvervoer houden we de regio bereikbaar en verminderen de uitstoot van CO2 en andere emissies. Onder de noemer ‘Op weg naar groen’ stimuleren we bedrijven om goederen zo slim en schoon mogelijk te vervoeren.

Is nu het moment om over te stappen op elektrisch rijden?

Elektrisch rijden wordt voor veel bedrijven steeds meer noodzaak. Vanaf 2025 kom je veel grote steden, zoals Apeldoorn en Deventer, niet meer in met een benzine- of dieselwagen. Vanaf 2030 moet zelfs iedere auto die in Nederland verkocht wordt volledig uitstootvrij zijn. In 2050 is wegtransport compleet uitstootvrij. Dat lijkt allemaal ver weg, maar reken even mee. Bestel je in 2023 een bestelbus of meer? Dan moet je met een afschrijftijd van tien jaar nu al denken aan investeringen in een elektrisch wagenpark. Anders ben je te laat.

Overstappen hoeft echt niet ineens

De transitie naar volledig uitstootvrij vervoer klinkt ingewikkeld. Maar overstappen naar een compleet elektrisch wagenpark hoeft niet ineens. Begin met kijken wat allemaal al wel kan en wat daarbij komt kijken. Slim en Schoon Reizen geeft je graag tips, laat zien hoe je iets kan aanpakken en vertel wat het je oplevert. Daar vragen we geen geld voor. Want we zijn er om de drukke Regio Stedendriehoek beter bereikbaar én leefbaarder te maken. Dat doen we het liefst samen. Ook met jou. Voor jouw bedrijf en jouw medewerkers.

Verduurzaam je wagenpark

Met een duurzaam wagenpark maak je meer duurzame kilometers. Veel ondernemers stapten al over naar schone brandstoffen of (gedeeltelijk) elektrisch rijden. Je herkent vast wel dat opdrachtgevers steeds vaker duurzaamheidseisen stellen; schoon vervoer kan dan een belangrijk concurrentievoordeel zijn.

 

Stap 1: Kiezen of je elektrisch gaat rijden

Elektrisch rijden is beter voor het milieu, past bij duurzaam ondernemen en kan je helpen om een aantrekkelijke werkgever te blijven. Je hebt ook geen last van zero-emissiezones in en rond grote steden en bespaart brandstof- en onderhoudskosten.

Maar is de aanschaf van een elektrische bestelbus ook goed voor jouw portemonnee? Of kies je voor elektrisch rijden omdat opdrachtgevers van je verwachten dat je je werk duurzaam uitvoert? Hoeveel kilometer rijdt je bedrijf bij elkaar en hoe ver kom je op een volle accu? Ga je kopen of leasen? Misschien is elektrisch rijden nog niet voor al je bestelauto’s een goed idee en kan je het beter nog even uit te stellen.

 

Stap 2: Kijk welke elektrische voertuigen bij je bedrijf passen

Kan jouw klus al met een elektrische bus? We hebben een handige tool voor je om te ontdekken welke e-bestelbus voor jouw bedrijf een alternatief is. Dan weet je ook meteen hoe het zit met subsidies en je maandlasten.

 

Stap 3: Kijk welke belastingvoordelen en subsidies er voor je zijn

De overheid stimuleert elektrisch rijden met regelingen en subsidies. Kijk hiervoor op onze pagina over subsidies. De link ernaar toe vind je rechtsboven op deze pagina.

 

Stap 4: Hoe zit het met laadcapaciteit op of bij de zaak?

Laat je informeren over de opties voor jouw organisatie. Zo kunnen ondernemers die gebruik willen maken van publieke laadpalen ‘langs de straat’ terecht bij de gemeente. Een andere optie is het inhuren van een bedrijf die de beheer en onderhoud verzorgt. De laadpalen zijn dan eigendom van de leverancier.

Bij de aanschaf van duurzame auto’s zijn er subsidies en fiscale regelingen om het wagenpark te verduurzamen. Enkele voordelen van elektrisch rijden op een rijtje:

  • De lage bijtelling. in 2022-2024 16%, in 2025 17% en in 2026 22%. Dit betreft het bedrag tot de cataloguswaarde van 40.000 euro, daarboven geldt het algemene bijtellingspercentage van 22% dat ook voor onder andere benzineauto’s telt
  • Een flinke stap in het verwezenlijken van de duurzaamheidsdoelen van je organisatie
  • Toegang houden tot zones voor Zero Emissie Stadslogistiek.

 

Bijkomend voordeel: chauffeurs zijn doorgaans zeer te spreken over het rijden in elektrische wagens. Wil je ook de overstap maken naar slimme en schone logistiek? Neem contact op met logistiek makelaar Freek Boele.

Over water en spoor

Het verplaatsen van goederenvervoer naar water en spoor, de modal shift, vermindert CO2-uitstoot, zorgt voor minder verkeersdrukte op de weg en verbetert de verkeersveiligheid.

Vervoer over water en spoor is een aantrekkelijk alternatief voor wegtransport. Het is schoner, betrouwbaarder en kostenefficiënter.

Op de waterwegen is nog meer ruimte dan op de weg. Daardoor zijn de aankomsttijden van goederen betrouwbaar. Vervoer over water is ook interessant vanwege de oplopende chauffeurstekorten en de hoge brandstofprijzen. De komende jaren zet het ministerie van I&W samen met de provincies, de Topsector Logistiek en de Logistieke Alliantie in op een modal shift. De betrokken partijen willen op de corridors Rotterdam-Venlo en Rotterdam-Arnhem/Nijmegen tot 2024 dagelijks 2.000 containers van de weg ‘shiften’ naar de binnenvaart. Dat betekent dagelijks 1.000 vrachtwagens minder op de weg. Je kunt in aanmerking komen voor subsidie als je de overstap maakt naar water en/of spoor.

> Lees meer

 

Efficiënte logistiek

Er zijn veel bewezen oplossingen om het logistieke proces efficiënter te maken. Denk hierbij aan het digitaliseren van processen, aanpassingen maken in de planning of het verminderen van bezoeken aan bedrijfs- en leverancierslocaties.

Onze logistiek makelaar adviseert waar verbeteringen haalbaar zijn in de bedrijfsvoering. En hoe ondernemers duurzaamheidsdoelen kunnen halen, zoals een vermindering van de CO2-uitstoot of andere emissies. Veel bedrijven hebben inmiddels van hun adviezen geprofiteerd met tijd- en kostenbesparingen én tevredener klanten.

Neem contact op

  • Soufiane Benslimane

    Logistiek Makelaar

    06 11 76 30 39
  • 5 juli 2023 Terugblik themabijeenkomst ‘innovatie en samenwerking’ Logistiek Netwerk Regio Stedendriehoek

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niks van de laatste ontwikkelingen over Slim & Schoon Reizen.