Je wagenpark elektrificeren… Een mooie stap in duurzaam ondernemen! Wel vraagt het vaak om een flinke investering. Zeker voor een MKB-organisatie met een gering budget. Edwin de Veen van Mennekes kan dat onderschrijven. Én denkt graag mee over hoe je – of je onderneming nu klein of groot is – kunt overstappen naar elektrisch rijden.
Edwin weet waar hij het over heeft. Al meer dan dertig jaar houdt hij zich bezig met distributie van energie. En de laatste vijftien jaar focust hij op eMobility. Intussen is hij directeur bij Mennekes in Deventer. Als uitvinder van de ‘type 2 stekker’, de Europese norm voor het opladen van elektrische auto´s, produceert Mennekes sinds 2008 laadpalen en -kabels voor elektrisch vervoer . Intussen is het aanbod flink uitgebreid. Mennekes produceert uiteenlopende laadoplossingen en ondersteunt ondernemingen met het verduurzamen van hun mobiliteit. Edwin: ‘Onze opdrachtgevers komen uit verschillende hoeken. Dat kan MKB zijn, maar ook vastgoed, overheden of het grootbedrijf. Daarin werken we altijd nauw samen met de installateur. Mennekes treedt dan op als kennisdrager en adviseur.’
En die kennis is veel waard, want de ene vraag is de andere niet. Edwin: ‘Bij een restaurant volstaan enkele laadpunten waar je kort kunt laden. Bij een hotel staat een auto misschien wel de hele nacht aan de lader. En bij een kantoor, waar veel mensen naartoe reizen en de hele dag werken – daar is de vraag weer anders.’ De aanpak van Mennekes is vooral gericht op advies en reikt veel verder dan de rol van laadstationfabrikant. Edwin zegt: ‘Ondernemingen die willen verduurzamen krijgen te maken met netcongestie. Het elektriciteitsnetwerk moet worden aangepast als gevolg van noodzakelijke netverzwaring. Dat kan voor vertraging in de uitvoering van je plannen zorgen. Intussen moeten we slim omgaan met wat we nu hebben. Je moet de juiste mensen en juiste partijen bij elkaar brengen. De energievoorraad is beperkt, daar moeten we sámen op inspringen.’
Zo ziet Edwin kansen voor het gebruik van zonne-energie: ‘We zijn gemiddeld genomen een stuk energie-efficiënter geworden. Daardoor gaat er, zeker als je veel zonnepanelen op het dak van je bedrijf hebt, vaak een overschot aan energie terug naar het net. En juist dat maakt elektrisch laden interessanter. Je kunt die energie immers niet opslaan voor later gebruik. Maar je kunt deze wel gebruiken voor het opladen van elektrische auto’s die om veel stroom vragen.’ Edwin: ‘Mínder zonnepanelen is natuurlijk óók een optie. Je profiteert van de zon bij mooi weer door dan je auto’s of bestelbussen op te laden. Zo ben je minder met de verdiensten voor terugleveren bezig, is je terugverdientijd korter en je energierekening laag. Bovendien betaal je minder wegenbelasting voor elektrisch rijden.’ Met deze inzichten helpt Mennekes bedrijven verder. ‘Wij dragen bij door het plan goed te onderbouwen, de businesscase rond te maken. Zo openen we deuren naar nieuwe mogelijkheden’, zegt Edwin.
Heel concreet; wat adviseert Edwin de bakker op de hoek die zijn klantenkring ziet groeien en zijn dieselbus wil vervangen door drie elektrische bestelbussen? Edwin: ‘Meteen doen! Dit betreft een relatief kleine energievraag, want het gaat waarschijnlijk om binnenstedelijk verkeer. Wij gaan graag de uitdaging aan om laadpalen voor de nieuwe bestelbussen werkend te krijgen. Dat doen we met slim energiemanagement. Stel, hij heeft in de toekomst wel tien bussen nodig, dan is een verzwaring noodzakelijk. Om daarop voor te sorteren is de combinatie met zo’n twintig zonnepanelen op het dak slim. Het gaat dus niet enkel om de aanschaf van die bussen. Je moet het hele plaatje bekijken; streven naar duurzame oplossingen. Je wilt je hele energiemanagement voor de lange termijn op orde hebben. Hetzelfde geldt voor je laadpunten; daar moet je goed over nadenken. Ben je aangewezen op de openbare ruimte, dan moeten ze maar nét beschikbaar zijn. En de beschikbare stroom is niet afgestemd op jouw vraag. Bovendien is dit logistiek vaak uitdagend.’ Geen halve maatregelen dus, is het devies. En keuzes maken in investeringen doe je het beste vanuit een goed doordacht plan en met de juiste experts binnen handbereik.