Eerste waterstoftankstation van Overijssel geopend op A1 Bedrijvenpark Deventer

4 oktober 2024

Op het A1 Bedrijvenpark Deventer is het eerste waterstoftankstation van Overijssel officieel in gebruik genomen. Zowel personenauto’s (700 bar) als vrachtwagens (350 bar) kunnen hier terecht. Het tankstation aan de Van der Landeweg ligt gunstig aan de A1/E35 – een belangrijke logistieke corridor van Amsterdam naar Duitsland en verder. Met dit station verbetert de nationale en internationale dekking van waterstoftankpunten aanzienlijk.

Drie jaar geleden is door een consortium van Total Energies & Air Liquide (TEAL), Zepp solutions, Vos Transport Groep, BCTN en TNO een DKTI subsidie verworven. Hierbij hebben de gemeente Deventer en de regio Stedendriehoek ondersteunt. De provincies Overijssel en Gelderland hebben het project mede mogelijk gemaakt.

Het station past in de ontwikkeling van het trans-European transport network (TEN-T): het verbeteren van grensoverschrijdende verbindingen en het integreren van verschillende vervoersmodaliteiten. Onderdeel van het project is ook de ontwikkeling van twee innovatieve waterstoftrucks, speciaal gericht op de internationale Europese markt. Deze waren ook aanwezig bij de opening.

Dat het waterstoftankstation in Deventer ligt, is geen toeval. De gemeente wil een voortrekkersrol innemen in het ontwikkelen en gebruiken van duurzame energieoplossingen. Zo faciliteert de gemeente GROHW, dat moet leiden tot het eerste operationele, decentrale groene waterstofnetwerk ter wereld.

Bekijk meer innovaties uit de Regio

Geen nieuws meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.