Verduurzaming van mobiliteit volgens Achmea: ‘Maak het onderdeel van je missie’

11 februari 2025

Een onverwachte, maar eervolle nominatie was het voor Yvonne van der Veen, Beleidsadviseur HR bij Achmea. Medewerkers nomineerden hun werkgever voor de titel Groene Meters Werkgever 2024 in de Regio Stedendriehoek. Deze regionale prijs, waarmee werkgevers worden erkend voor hun innovatieve en duurzame mobiliteitsbeleid, vormde de kers op de taart. Reden genoeg om met Yvonne het gesprek aan te gaan over de aanpak van Achmea.

Fietsenplannen, deelauto’s, stimuleringsprogramma’s voor openbaar vervoer… Achmea stelt alles in het werk om reisgedrag van medewerkers te verduurzamen. Voor Yvonne is reizen met de auto helaas de enige optie. Gelukkig is er bij Achmea volop gelegenheid om thuis te werken. ‘Maar’, zegt Yvonne, ‘als de OV-verbinding efficiënter zou zijn, stapte ik natuurlijk gelijk over van de auto op de trein!’

Maatschappelijke impact

In gesprek met Yvonne blijkt al snel dat de doelstelling van Achmea om mobiliteit te verduurzamen niet op zichzelf staat. Met de missie ‘Duurzaam Samen Leven’ streeft Achmea ernaar grote, maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Slimme mobiliteit is onderdeel daarvan. Achmea is zich zeer bewust van haar rol als grote organisatie. Voor haar medewerkers én voor de regio.

Verminderen en verduurzamen van mobiliteit

Yvonne: ‘Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen is integraal onderdeel van onze strategie. Van onze bedrijfsvoering tot en met de interactie met onze omgeving. Zo ambiëren we als werkgever, en met onze huisvesting een volledig duurzame en klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2030. Verminderen en verduurzamen van mobiliteit van onze medewerkers is daar onderdeel van.
Onze ambitie is dat in 2030 alle zakelijke kilometers CO2-neutraal zijn. Het woon-werkverkeer willen we zoveel mogelijk verduurzamen. Tegelijk willen we dat collega’s de keuzes kunnen blijven maken die passen bij hun manier van werken. We stimuleren óók dat mensen elkaar kunnen blijven ontmoeten.’

Koploper

Vanwaar die ambitie? ‘Binnen de coalitie Anders Reizen, waarin we met tientallen bedrijven zitten, werken we samen om de CO2-uitstoot van mobiliteit terug te dringen. De doelstelling: ten opzichte van 2016 moet de reductie in 2030 minimaal 50% zijn. We willen koploper zijn op dit onderwerp; een voorbeeld voor andere bedrijven. Als je kijkt naar onze purpose is dat heel logisch: het is niet eens een vraag óf het belangrijk is voor onze organisatie’, zegt Yvonne.

Medewerkers motiveren

Dat is een mooi uitgangspunt. Maar hoe zorg je er nu voor dat medewerkers ook daadwerkelijk overstappen op duurzaam reizen? Yvonne: ‘Dat begint met het beschikbaar stellen. En we maken duurzame reisopties nét wat aantrekkelijker dan niet-duurzame reisopties. Tegelijk zijn we ons ervan bewust dat CAO-afspraken of personeelsregelingen alleen niet toereikend zijn.
Onze purpose vormt de basis voor alles wat we doen. We willen graag dat alle collega’s weten wat de duurzaamheidsambities zijn. Dat doen we bijvoorbeeld met een e-learning ‘Duurzaamheid volgens Achmea’. Zodat collega’s vanuit hun rol begrijpen hoe ze een bijdrage kunnen leveren. En we inspireren collega’s hopelijk ook privé om meer impact te maken op maatschappelijke vraagstukken. Een intrinsieke drijfveer helpt bij het maken van de juiste keuzes ten aanzien van woon-werkverkeer.’

Flexibel gebruik van duurzame (reis)opties

Achmea maakt het collega’s niet lastig om hun reisgedrag te verduurzamen. Er zijn heel wat opties. Yvonne licht er twee uit:
‘Thuiswerken, als onderdeel van ons programma Zo werken wij: je werkt op de plek die het beste past bij werkzaamheden die je doet. Deels thuis, deels op kantoor. Dat heeft gezorgd voor een reductie op het gebied van mobiliteit. De duurzaamste kilometer is immers de kilometer die je niet reist. Maar ook als je thuiswerkt is er sprake van CO2-uitstoot. Ook daar gaan we nu over rapporteren.
Met onze nieuwe manier van vergoeden Pay Per Use focussen we op duurzaamheid. Je krijgt een hogere vergoeding voor duurzame kilometers, zoals met een elektrische auto, PHEV of fiets. Het OV wordt helemaal vergoed. En het is niet het één of het ander. Je kunt bijvoorbeeld het eerste stuk reizen met de fiets en het tweede deel met het OV. De vervoersopties kun je dagelijks wisselen als je dat wilt. We bieden hiermee meer flexibiliteit. Ook dit hangt samen met het programma Zo werken wij: een medewerker kan iedere dag een duurzame keuze maken en maakt de keuze die voor die dag het beste past.’

Tips voor iedere organisatie

Als grote organisatie lijkt het voor Achmea gemakkelijker om dit soort initiatieven te ontplooien. Hoe zouden meer, en ook kleinere bedrijven hun bijdrage kunnen leveren aan verduurzaming van mobiliteit? Yvonne: ‘Het helpt als we elkaar kunnen vinden en inspireren. Belangrijk daarbij is dat er ruimte blijft voor iedere organisatie om het op zijn eigen manier te doen. Er is geen sprake van one-size-fits-all. Het thuiswerken past bijvoorbeeld niet bij elk type bedrijf.
Mijn tweede tip: doe het in kleine stapjes. En ook die moeten passen bij wie je als organisatie bent. Maak het onderdeel van je purpose of missie. Dan snappen collega’s waarom er bepaalde keuzes worden gemaakt.’

Ambitie

Hoe kijkt Achmea naar de toekomst wat verduurzaming van mobiliteit betreft? ‘We bezien per oplossing of er animo voor is. We willen daarmee blijven aansluiten op de situatie van de medewerkers. Waar ligt hun behoefte en wat past daarin vanuit duurzaamheid?’ vertelt Yvonne.
‘En we zijn heel trots op de forse CO2-reductie op mobiliteit die we de afgelopen jaren hebben behaald. Van 2019 tot 2023 was dat meer dan 50%. Daar doe je het onderaan de streep voor. Dat is een mooie stap in onze ambitie voor 2030.
En door het initiatief Pay Per Use krijgen we een nog beter inzicht in wat de gereisde kilometers zijn en wat onze CO2-uitstoot is. Dat gaat een mooi vertrekpunt zijn voor de aankomende jaren, richting 2030: welke initiatieven we nog gaan ontplooien of welke opties we meer onder de aandacht willen brengen.’

Onze mobiliteitsmakelaar staat klaar voor gratis advies om ook jouw mobiliteitsbeleid te verduurzamen

Neem contact op

  • Arjan Keijzer

    Mobiliteitsregisseur

    06 24 12 88 80
  • 13 december 2024 Centraal Beheer Achmea is de Groene Meters Werkgever 2024 in de Regio Stedendriehoek

    Onze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox ontvangen?

    Meld je aan voor de nieuwsbrief.