Vanaf vandaag van kracht: WPM-rapportageplicht

1 juli 2024

Alle cijfers op een rijtje

Volgens de NOS worden de meeste kilometers naar het werk afgelegd met de auto.

 1. Auto: 40 miljard kilometers
 2. Openbaar vervoer: 6 miljard kilometers
 3. Fiets: 4 miljard kilometers
 4. Lopend: 200 miljoen kilometers

Van alle Nederlandse CO2-uitstoot zijn werk gerelateerde reizen verantwoordelijk voor zo’n 6%.

We schreven er al vaker over. De verplichte rapportage werkgebonden personen mobiliteit (WPM). Vanaf vandaag moeten werkgevers met 100 medewerkers in dienst aan de bak. De belangrijkste redenen voor deze rapportageplicht is het verminderen van CO2-uitstoot en het bevorderen van duurzame mobiliteit. Door bedrijven te verplichten hun mobiliteitsgegevens te rapporteren, is er meer inzicht in de uitstoot en welke gerichte maatregelen er nodig zijn om deze te verminderen. De rapportageverplichting moedigt bedrijven aan om na te denken over hun mobiliteitsbeleid en duurzame alternatieven te overwegen, zoals het stimuleren van fietsgebruik, openbaar vervoer of thuiswerken.

Welke gegevens moet ik invullen voor de rapportageveplichting WPM?

Het is verplicht om de volgende gegevens in te vullen voor de rapportageverplichting WPM:

 • Het totaal aantal gemaakte woon-werkkilometers;
 • Verdeling per vervoermiddel (auto, fiets, OV)
  • Verdeling per brandstoftype (diesel, benzine, elektrisch)
  • Het totaal aantal gemaakte zakelijke kilometers;

Vanaf vandaag tot 2027 worden de cijfers enkel geregistreerd. Deze gegevens bieden in de toekomst een basis voor maatregelen om de CO2-uitstoot van werk gerelateerde reizen te verminderen.

Gratis ondersteuning bij de WPM-rapportage

Arjan Keijzer, mobiliteitsregisseur voor Slim en Schoon Reizen Regio Stedendriehoek, staat klaar om je te ondersteunen bij de voorbereidingen:

 • De mobiliteitsscan;
 • De medewerkers enquête;
 • Inzichtelijk maken van de woon-werkverkeer kilometers;

Tijdens GRIP sprak Arjan Keijzer over het nut van deze rapportage verplichting. De mooie mobiliteitsscan van Mobility Label biedt laagdrempelige hulp bij deze rapportage. Bekijk hier het fragment voor meer informatie.

Een mobiliteitsscan die je direct verder helpt

Aan tafel: Christiaan Rasch, directeur van Mobility Label en Arjan Keijzer, mobiliteitsregisseur van Regio Stedendriehoek

De mobiliteitsscan geeft inzicht in het woon-werkverkeer binnen jouw organisatie en helpt jou bij je verandervraag. De scan ontwikkelt continue. Arjan Keijzer heeft hier veel ervaring mee. ‘’Je hebt inzicht in hoe jouw bedrijf zich verhoudt tot andere bedrijven en je krijgt actuele informatie.’’ Daarnaast zijn er nieuwe faciliteiten ingebouwd waardoor je voor een groot deel voldoet aan de WPM-regeling. ‘’Het is een fantastisch instrument om het gesprek aan te gaan met bedrijven’’. Bekijk het fragment hieronder.

In vier simpele stappen hulp bij jouw WPM-rapportage.

Vul het onderstaande formulier in voor een contactmoment! We nemen zo snel mogelijk contact op je verder te helpen met jouw vragen.

WMP-contactformulier

 

Neem contact op

 • Arjan Keijzer

  Mobiliteitsregisseur

  06 24 12 88 80
 • Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.