Gezonder bezig? Ga met de fiets naar het werk

22 september 2023

Op 25 september start de Nationale Vitaliteitsweek. Het doel van die week is om werknemers en -gevers ervan bewust te maken dat gezonde voeding en voldoende beweging gezond is. Slim en Schoon Reizen, het mobiliteitsprogramma van de Regio Stedendriehoek, adviseert werkgevers in de regio onder meer op het gebied van fietsbeleid om fietsen voor werknemers aantrekkelijk te maken.

Medewerkers die fietsen zijn fitter en minder vaak ziek dan hun collega’s die veel autorijden. Hun CO2-uitstoot is nagenoeg nul en fietsen is goedkoop voor werkgevers. Een fietser kost hen jaarlijks gemiddeld zo’n € 550. Het openbaarvervoer is zes keer duurder en een leaserijder kost maar liefst 32 keer meer.

Voor werkgevers is het dan ook interessant om te onderzoeken of zij een fietsbeleid kunnen ontwikkelen dat aanslaat bij hun werknemers. Om tot een goed beleid te komen, moet er best wat (denk)werk worden verricht. Maar met handige tools en gratis advies krijgen werkgevers snel inzicht in het reisgedrag van medewerkers en zien zij welke winsten er voor hun bedrijf te behalen valt.

Werknemers kunnen zelf ook werken aan vitaliteit

Uiteraard kunnen werknemers ook zelf iets doen aan hun vitaliteit. Bijvoorbeeld door zelf te kiezen voor de fiets om naar en van het werk te komen. Slim en Schoon Reizen heeft een overzicht van handige fietsapps die fietsen comfortabeler maken. Denk aan apps die stoplichten sneller op groen kunnen laten springen en je fietskilometers bijhouden.