In haar dagelijkse doen en laten laat VDR Bouwgroep zien dat de bouwsector flinke duurzame stappen maakt. Maar vooral in schone mobiliteit loopt het bedrijf voorop. Bijvoorbeeld met een duurzamer wagenpark en meer medewerkers op de fiets. Samen met Cleantech Regio ging VDR aan de slag met een heel pakket aan duurzame maatregelen. Wat dat oplevert? Veel méér dan alleen een kleinere CO2-voetafdruk.

Slim elektrisch laden

Onder de vlag ‘Nexteria’ realiseert VDR diverse duurzame initiatieven die direct met het bouwproces te maken hebben. De eerste volledig circulaire bedrijfshal van Nederland, bijvoorbeeld. VDR verbindt op slimme wijze die bedrijfsvoering met duurzame mobiliteit. Na het verduurzamen van het wagenpark – steeds meer bedrijfsauto’s zijn elektrisch – plaatste VDR ook elektrische laadpalen. De stroom daarvoor wordt opgewekt door zonnepanelen op het dak van het bedrijf. Dat is slim én duurzaam laden dus.

Het deelprogramma Slim en Schoon Reizen van Cleantech Regio biedt MKB’ers een Mobiliteitskaart waarmee zij subsidie voor het realiseren van duurzame maatregelen kunnen aanvragen. VDR koos, naast het plaatsen van twee laadpalen voor elektrische auto’s, ook voor vier oplaadpunten voor elektrische fietsen. Daarmee wil het bouwbedrijf het aantrekkelijker maken om vaker op de fiets naar het werk te komen.

Schoner vervoer

Naast het faciliteren van elektrisch rijden, investeert VDR ook in schoner transport. Het bedrijf schafte namelijk een nieuwe vrachtauto en vier bestelauto’s aan die voldoen aan de nieuwe milieunorm EURO6. Ten opzichte van 1990 stoten EURO6-voertuigen 99% minder roetdeeltjes uit en 98% minder stikstofoxiden.

Workshop slimme en schone mobiliteit

Hoe kunnen ook je medewerkers slimmer en schoner naar het werk reizen? Om goede ideeën te verzamelen, zette VDR samen met Cleantech Regio een speciale workshop met én voor medewerkers op: de Lunch & Learn sessie. Medewerkers van VDR deden tijdens een lunchworkshop ideeën op over hoe het bedrijf in kan zetten op slimme en schone mobiliteit.

Na een korte presentatie en prikkelende stellingen, volgde een inspirerende brainstormsessie. De goede ideeën kwamen bijna als vanzelf bovendrijven: slimmer omgaan met vergaderingen op diverse locaties, het verder verduurzamen van het wagenpark en ideeën om fietsen naar het werk aantrekkelijk te maken bijvoorbeeld. Zo ontstond bijvoorbeeld het idee voor de oplaadpunten voor e-bikes.

Fiets naar je werkdag

Fietsstimulering staat sowieso hoog op de agenda bij VDR: het bedrijf moedigt medewerkers actief aan om op de fiets naar het werk te komen. Want een gezonde medewerker is goed voor een gezond bedrijf, vindt VDR. Om deze filosofie te ondersteunen heeft VDR meegedaan aan de Nationale Fiets naar je Werk Dag. Elke medewerker die fietsend naar het werk kwam kreeg een leuke beloning.

Naast de fiets-naar-je-werk-dag verzorgde VDR ook een praktische workshop over elektrisch fietsen en hebben verschillende medewerkers gebruik gemaakt van elektrische fietsen tijdens de e-bike testweken. De komende jaren zet het bouwbedrijf vol in op fietsstimulering en duurzaam vervoer.

Ook stappen maken?

Wil jij met je bedrijf ook stappen zetten richting slimme, schone mobiliteit? Bijvoorbeeld met laadpalen of een inspirerende workshop voor je medewerkers? Neem contact op met Slim en Schoon Reizen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.