Wekelijks minstens 2.000 spitsmijdingen, 3000 dagen aan ziekteverzuim bespaard, 465 liter minder brandstofverbruik per kwartaal, een jaarlijkse fietstocht die telkens bijna 2.000 deelnemers trekt. De groeiende rij successen bij Gelre Ziekenhuizen bewijst dat investeren in duurzame mobiliteit loont! Hoe krijgt het ziekenhuis dát voor elkaar?

Koploper in duurzame mobiliteit

Gelre Ziekenhuizen is één van de eerste werkgevers die aanhaakte bij het programma Slim en Schoon Reizen. Het ziekenhuis doet al jaren mee aan slimme, duurzame acties en is daarmee een echte koploper op het gebied van slimme en schone mobiliteit:

  • Met de actie Samen Schakelen kochten honderden medewerkers met korting een fiets om te gebruiken voor hun woon-werkreis. Daarmee realiseerde Gelre ziekenhuizen voor ruim 2.000 spitsmijdingen per week.
  • Op 14 september 2019 organiseerde Gelre Ziekenhuizen samen met Cleantech Regio en Politie Oost-Nederland een Bike Experience Day: een speciale fietsdag waar medewerkers en hun familieleden gratis fietsen, e-bikes en speed pedelecs mochten uitproberen.
  • Gelre deed mee aan de campagne Slim & Snel, waarmee fietsende medewerkers sparen voor mooie kortingen en cadeaus. Hoe meer kilometers, hoe groter de beloning
  • Groepen medewerkers doen mee aan jaarlijks terugkerende, sportieve evenementen, zoals de Gelre ziekenhuizen fietstocht en Gelderloop. De fietstocht trok in topjaar 2018 ruim 1900 enthousiaste fietsers die samen o.a. €12.500 voor Unicef hebben opgehaald.

Parkeerproblemen opgelost

Vooral bij locatie Apeldoorn kampte het ziekenhuis elke dag met een tekort aan honderden parkeerplaatsen. Voor bezoekers en medewerkers was het dringen geblazen om een plekje, met files voor de slagbomen en onveilige situaties tot gevolg. Het probleem werd zelfs zo groot dat medewerkers niet op tijd konden beginnen met hun dienst. Die parkeerproblemen schreeuwden dus om daadkrachtige oplossingen:

  • Voortaan betalen medewerkers om hun auto te parkeren. De collega die het minst ver reist, betaalt het meest. Met de opbrengst van het betaald parkeren is geïnvesteerd in de mobiliteit voor medewerkers.
  • De fietsenstalling is flink uitgebreid en het aantal elektrische oplaadpunten voor e-bikes is verdriedubbeld.
  • Een spaarsysteem beloont fietsende medewerkers per gefietste woon-werkrit.
  • Kapotte fiets of lekke band? Een bandenplak- en reparatieservice haalt tijdens werktijd de fiets op en repareert deze. Medewerkers betalen zelf de kosten ervan.

Actie: geef je banden lucht

Het team van Band Op Spanning kwam op uitnodiging van Gelre langs om de bandenspanning van geparkeerde auto’s te checken. Eerst die van medewerkers, later waren ook de banden van de bezoekers aan de beurt. Bij de eerste meting bleek dat maar liefst 82% van de 158 gecheckte auto’s te weinig lucht in de banden had. Bij de tweede actie werden nog eens 50 auto’s gecheckt, waarvan ook weer 82% werd betrapt op een te lage bandenspanning. Door de banden op de juiste spanning te brengen werd 606 liter brandstof en ruim 2.300 kilo CO2 bespaard!