Een e-bike is goede vervanging voor de auto. Het is namelijk beter voor het milieu en fietsen maakt je gezonder en slimmer. Dit maakt het aanschaffen van een e-bike zeer aantrekkelijk.

Maar er zijn zó veel e-bikes op de markt, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Waar moet je op letten als je een e-bike wil kopen? Welke keuzes zijn er? In samenwerking met Marc Riesewijk van Profile Riesewijk zetten we de belangrijkste vragen, antwoorden en aanschaftips op een rij.

Drie soorten e-bikes

Er zijn drie soorten e-bikes, elk met een verschillende ‘sensor’: een rotatiesensor, een krachtsensor of een speed pedelec. Wat is het verschil? En welke past het beste bij je wensen?

E-bikes met een rotatiesensor hebben een motor in het voorwiel. Wegrijden kan wat zwaarder en onnatuurlijk aanvoelen, omdat de motor alleen reageert op een rondgaand pedaal. Maar: de sensor houdt ook rekening met hoe je trapt. Zo krijg je altijd de juiste ondersteuning.

E-bikes met een krachtsensor hebben een midden-motor, die reageert op hoe hard je trapt. Daardoor ben je meer in controle over de snelheid en voelt fietsen natuurlijker aan.

Met een high speed e-bike kun je tot wel 45 km/u kunt fietsen. Daarom is het officieel een ‘bromfiets’ en ben je verplicht om een helm te dragen én een WA verzekering af te sluiten. Bovendien moet je met de high speed e-bike binnen de bebouwde kom op de rijbaan rijden. Buiten de bebouwde kom mag je wel op het fietspad rijden.a

Hoe lang kun je fietsen?

De afstand die je kunt afleggen met je e-bike, hangt af van:

  • de capaciteit van je accu
  • de kracht van je motor

De capaciteit van de accu, die varieert van 300Wh tot 750 Wh, bepaalt hoe lang je met een volle lading kunt fietsen. In de tabel hieronder kun je zien hoe ver je kunt fietsen met welke capaciteit. We gaan daarbij uit van de perfecte omstandigheden. De werkelijke actieradius hangt af van het gewicht van de fietser, je bandenspanning, schakelgedrag, ondersteuningsstand, buitentemperatuur en natuurlijk de windrichting en of je door de heuvels fietst.

tabelprofileriesewijk

De voordelen van een riemaandrijving

Bij het aanschaffen van een e-bike kan een keuze gemaakt worden tussen een riemaandrijving of gewone ketting. Een riemaandrijving heeft geen smering nodig. Dus: nooit meer vieze handen en kleren en géén vuile ketting! Een kunststof riem gaat bovendien wel 25.000 tot 50.000 kilometer mee. Hartstikke duurzaam dus.

Ook weegt de riem ongeveer 75% minder dan een ketting en maakt die amper geluid, waardoor je alles kan horen wat om je heen gebeurt.

Waar kun je nog meer opletten?

Het is ook handig om te kijken naar het soort display. Een voordeel van een vaste display is dat deze niet zomaar van de fiets gehaald kan worden. De fiets lijkt echter alleen aantrekkelijker om te stelen en is gevoeliger voor vandalisme. Een afneembare display is weer praktisch omdat het deel uit maakt van de beveiliging en werking van de fiets. De display en de fiets zijn aan elkaar gekoppeld. Als deze elkaar niet herkennen, stopt de fiets er na een aantal kilometers mee. De fiets is daarmee minder diefstalgevoelig. De breedte van de banden, wel of geen vering, een verstelbare stuurpen en type rem zijn ook factoren die mee kunnen spelen bij het gemak van de fiets.

Naast de sensor, actieradius en de aandrijving, zijn ook gebruiksgemak en -comfort belangrijk. Daarom is het goed om ook op framehoogte en zithouding te letten.

Tot slot is het aan te raden om een testrit te maken op je toekomstige e-bike. Verschillende fietsroutes zijn hier te vinden. Zo kun je er zelf achter komen naar welke fiets je voorkeur gaat.

Meer informatie nodig of interesse in het kopen van een e-bike? Kom eens langs bij Profile Riesewijk in Deventer.

Er zijn ook nog genoeg andere schone vervoersdiensten te vinden!