Als je fietst met een (slimme) fietsapp kun je eerder groen licht krijgen bij verkeerslichten. Zo hoef je minder vaak te wachten en fiets je lekker vlot langs de verkeerslichten in Deventer of Apeldoorn. Download en activeer een fietsapp voor onderweg, stop je smartphone veilig in je broekzak en ervaar zelf de voordelen! De apps download je hieronder.

Momenteel zijn er twee slimme fietsapps beschikbaar die in de Cleantech Regio werken: Schwung en Ring-Ring. Download en activeer de app en plaats je smartphone in een houder aan je stuur of in je broekzak – je mag je smartphone onderweg niet bedienen. Zo hoef je niet meer te stoppen om handmatig een knop in te drukken en kun je vlotter doorfietsen. De app doet automatisch zijn werk. Dat maakt fietsen in Deventer en Apeldoorn een stuk sneller en comfortabeler.

Download in de Playstore en Appstore

RingRing Playstore
RingRing Appstore

Schwung Playstore
Schwung Appstore

 

Niet altijd voorrang

Je krijgt niet altijd sneller groen licht als je een fietsapp gebruikt. Afhankelijk van de verkeersdrukte en de instellingen van het verkeerslicht krijg je soms eerder groen. En soms krijgen andere weggebruikers voorrang, zoals zware vrachtwagens. Je gemeente investeert op deze manier, samen met Cleantech Regio en de provincie, in betere infrastructuur en schone en slimme vormen van mobiliteit. We zien daar namelijk veel kansen als het gaat om duurzaamheid en het terugbrengen van vertraging onderweg.

 

Heb je vragen?

In de sectie ‘veelgestelde vragen’ vind je de belangrijkste vragen en antwoorden rondom (slimme) fietsapps op een rij. Als je toch meer wil weten, kun je een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of contact opnemen met je gemeente.

 

Veelgestelde vragen

1. Wat zijn (slimme) fietsapps?

Een slimme fietsapp is een applicatie op je smartphone speciaal voor fietsers. De app kan groen voor je aanvragen bij het verkeerslicht. Zo kun je eerder groen licht krijgen en zo vlotter doorfietsen. De app ‘leert’ ook welke routes je doorgaans fietst, zodat de app weet in welke richting hij groen licht voor je moet aanvragen. Zulke apps werken alleen bij verkeerslichten die kunnen communiceren met smartphones en met elkaar (iVRI’s).

 

2. Hoe kan ik gebruik maken van een fietsapp?

Momenteel zijn er twee slimme fietsapps beschikbaar die in de Cleantech Regio werken: Schwung en Ring-Ring. Je kunt ze gratis downloaden in de App Store of de Google Play Store. Activeer de app en plaats je smartphone in een houder aan je stuur of in je broekzak – je mag ‘m niet onderweg bedienen. De app doet verder vanzelf zijn werk.

 

3. Wat zijn de voordelen van fietsen met een app?

Omdat de app communiceert met verkeerslichten, kun je eerder groen licht krijgen. Je hoeft niet meer te stoppen om handmatig een knop in te drukken. Zo kun je vlotter doorfietsen. In Apeldoorn zijn de verkeerslichten gekoppeld aan een weerdienst. Die koppeling maakt het mogelijk dat fietsers bij (dreigend) slecht weer ook eerder groen licht krijgen. Dat maakt fietsen een stuk sneller en comfortabeler.

 

4. Op welke plaatsen werken de fietsapps?

Binnen de Cleantech Regio kun je in Apeldoorn en Deventer gebruikmaken van de fietsapps. Het gaat er vooral om dat een verkeerslicht ‘intelligent’ is. Dat betekent dat het verkeerslicht kan communiceren met app(s) op je smartphone. In Deventer zijn álle verkeerlichten ‘intelligent’, in Apeldoorn gaat het om een aantal verkeerslichten.

 

5. Krijg ik altijd sneller groen met een fietsapp?

Nee, je krijgt niet altijd sneller groen licht. Afhankelijk van de verkeersdrukte en de instellingen van het verkeerslicht kan je soms eerder groen krijgen. En soms krijgen andere weggebruikers voorrang.

 

6. Waarom werken fietsapps niet bij elk verkeerslicht?

Er zijn twee soorten verkeerslichten: een normaal verkeerslicht en een intelligent verkeerslicht. Het verschil is dat intelligente verkeerlichten in staat zijn om te communiceren met andere apparaten, weggebruikers en met elkaar. Bijvoorbeeld met jou als fietser via je smartphone. Normale verkeerslichten kunnen dit niet zelf, maar wel via een omweg. Daarom is het in Apeldoorn bij normale verkeerslichten ook mogelijk om eerder groen licht te krijgen als fietser.

 

7. Waarom faciliteert mijn gemeente/de Cleantech Regio het gebruik van fietsapps?

Je gemeente investeert, in sommige gevallen samen met Cleantech Regio en de provincie, in infrastructuur en schone en slimme vormen van mobiliteit. We zien daar namelijk veel kansen als het gaat om duurzaamheid en het terugbrengen van vertraging onderweg. Door fietsers de mogelijkheid te bieden om eerder groen te krijgen bij het verkeerslicht, kunnen zij sneller en comfortabeler op de fiets reizen. Op die manier hopen we dat meer mensen gaan fietsen.

 

8. Welke ontwikkelingen volgen er nog meer op het gebied van slimme apps?

Naast Schwung en Ring-Ring komen er steeds meer fietsapps beschikbaar. Fietsers maar ook andere weggebruikers kunnen gebruik maken van ‘slimme’ apps. Zo is er Flitsmeister voor automobilisten. En Greenflow for Trucks, Truckmeister of Request voor vrachtwagenchauffeurs.

Ben je logistiek ondernemer? Maak kennis met een slimme app voor onderweg met ons Proefaanbod Logistieke Apps.

 

9. Is het gebruik van een fietsapp veilig (in het verkeer)?

Ook als je een fietsapp gebruikt, moet je je aan de verkeersregels houden. Het bedienen van je telefoon terwijl je fietst is bijvoorbeeld niet toegestaan. Houd je telefoon in een houder aan je stuur of in je broekzak of tas. De app doet automatisch zijn werk. Je hoeft de app alleen maar te activeren voordat je opstapt.

In Apeldoorn en Deventer werken 2 fietsapps: Ring-Ring en Schwung. Zorg ervoor dat je de meldingen van Ring-Ring tijdens het fietsen uitgeschakeld hebt, zodat je andere fietsers niet hindert of afschrikt. Ook Schwung geeft meldingen. Deze app geeft aan hoeveel intelligente verkeerslichten er bij jou in de buurt zijn. En achteraf kun je zien bij hoeveel verkeerslichten jij bent gezien.

 

10. Hoe zit het met privacy en dataveiligheid?

Op de website van de app (Ring-Ring en Schwung) die je gebruikt kun je meer informatie vinden over hoe je privacy wordt gewaarborgd.