Frans van Oldeniel van Wasconnect rijdt zijn elektrische bestelbus door de straten van Deventer.

Door te rijden met apps of met aanpassingen aan de boordcomputer, kunnen vrachtwagens beter doorrijden. Bijvoorbeeld als ze prioriteit krijgen bij verkeerslichten. Niet onnodig hoeven stoppen en optrekken bespaart veel brandstof, schadelijke CO2-uitstoot en geld. Wil je als logistiek ondernemer ook slim besparen? Maak gebruik van het proefaanbod logistieke apps.

Wat houdt het proefaanbod in?

We bieden je een bijdrage om kennis te maken met deze logistieke apps. Daarbij gaan we uit van maximaal €150 per apparaat met een maximum van 2 apparaten: €300 per vervoerder dus. Dit is bedoeld voor out-of-pocketkosten, niet voor de uren die je zelf nog investeert om gebruik te kunnen maken van de apps. Denk dan aan het kiezen van de app, het afsluiten van de abonnementen en het installeren van de apps. Achteraf vul je een vragenlijst in over je ervaringen met het rijden met de app.

Voor wie is het proefaanbod?

Het proefaanbod is bedoeld voor vervoerders die regelmatig op het wegennet van Apeldoorn, Deventer en Zutphen rijden. De apps zijn bedoeld voor (middel)grote vrachtwagen van minimaal 3,5 ton, dus niet voor bestelbusjes of lichte vrachtwagens.

Welke aanbieders doen mee?

Op dit moment zijn er drie logistieke apps die gecertificeerd zijn om te communiceren met de intelligente verkeerslichten in onze regio. Dat zijn:

De kosten voor het gebruik van een app bedragen tussen de €120 en €150 per jaar.

Detailinformatie over de mogelijkheden en voordelen van de verschillende apps zijn te vinden op de websites van de aanbieders.

Waarom een proefaanbod voor logistieke apps?

Gemeenten hebben via de Cleantech Regio de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de nieuwste generatie verkeerslichten (z.g. Intelligente verkeerslichten iVRI’s). iVRI’s kunnen via apps of de boordcomputer communiceren met voertuigen op de weg en zo (o.a.) vrachtverkeer eerder en sneller groen licht bieden of het groene licht net even langer op groen houden. Zo voorkom je onnodige stops en bespaar je brandstof, tijd en geld. (www.talking-traffic.com)

Als regio willen we vervoerders graag kennis laten maken met de voordelen van deze apps op je telefoon of de aanpassingen aan de boordcomputer die dit mogelijk maken. We zijn met name benieuwd naar je ervaringen in gebruiksgemak en kijken ook wat het effect is op de verkeersdoorstroming.

Nog niet alle verkeerslichten in de regiogemeenten zijn “slim” en niet bij alle slimme verkeerslichten krijgen vrachtwagens sneller of langer groen. Deventer richt zich vooral op de wegen van de bedrijventerreinen naar de snelweg, in Apeldoorn gaat het om enkele verspreide verkeerslichten. Op andere plekken willen we fietsers juist meer ruimte geven. Dat betekent dan ook dat de apps niet overal hetzelfde werken.

Als regio zijn we juist benieuwd naar de ervaringen bij de verschillende instellingen. Op basis daarvan kunnen we beter onderbouwde keuzes maken voor de verdere investering in slimme verkeerslichten.
Het mooie van deze nieuwste technieken is, dat het niet alleen in de Cleantech regio werkt maar ook op alle andere locaties in Nederland, momenteel 1200, waar deze iVRI’s staan en de wegbeheerders dit mogelijk hebben gemaakt. Het aantal iVRI’s zal de komende jaren sterk toenemen.

Hoe kan ik het proefaanbod aanvragen?

  1. Vul het aanvraagformulier in,
  2. Wij behandelen je aanvraag en laten je weten of je (nog) mee kunt doen.
  3. Je maakt een keuze voor één van de drie aanbieders en gaat met die aanbieder een één- of tweejarig abonnement aan.
  4. Je dient de factuur (of een ander abonnementsbewijs) in en ontvangt vervolgens onze bijdrage van €150 per abonnement.

Aanmeldformulier Proefaanbod Logistieke Apps

Vul de naam van het bedrijf in.
Vul een geldig adres in.
Vul een geldige postcode in.
Vul een geldige plaatsnaam in.
Geef aan hoeveel trucks je bedrijf in totaal heeft.
Vul het werkgebied in.
Vul een contactpersoon in.
Vul een geldig telefoonnummer in.
Vul een geldig e-mailadres in.
Invalid Input
Geef aan hoeveel trucks er met het proefaanbod meedoen.
Vul een motivatie voor je deelname aan het proefaanbod in.
Invalid Input