- Links:
- Contactpersoon:
Jos Hollestelle
Syndesmo
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De wereld van mobiliteit verandert in hoog tempo, ziet Jos Hollestelle van Syndesmo. Enerzijds omdat medewerkers zelf om flexibiliteit en duurzaamheid vragen, maar ook omdat er nieuwe doelstellingen en regelgeving worden opgesteld op het gebied van CO2-reductie. Hoewel de randvoorwaarden nog niet helemaal duidelijk zijn, kunnen werkgevers zich nu al voorbereiden op de normerende regeling voor mobiliteit die waarschijnlijk per 1-1-2023 ingaat.
Wat betekent de normerende regeling personenmobiliteit?
Er is wetgeving in de maak die de werkgever verplicht stelt om CO2-uitstoot van de reizende werknemer bij te houden: de normerende regeling personenmobiliteit. De exacte invulling van die regeling is nog onzeker, omdat de wet nog langs de Kamer moet. Verwacht wordt dat de regeling per 1 januari 2023 in werking treedt.
De regeling zal grenzen stellen aan de CO2-uitstoot van zakelijke mobiliteit. In de eerste vier jaar krijgen werkgevers de kans om hun CO2-uitstoot goed te meten en zich alvast voor te bereiden op maatregelen om die uitstoot terug te brengen. In eerste instantie draait dat om zakelijk verkeer, maar naar verwachting wordt de regeling later ook uitgebreid naar woon-werkverkeer.
Wat moet je hier als werkgever nou mee?
Als je minder dan 100 werknemers in dienst hebt, hoef je hier als werkgever helemaal niets mee. Voor bedrijven met méér dan 100 werknemers komt het erop neer dat je per zakelijke rit registreert welk vervoermiddel er gebruikt is en de gereisde afstand of hoeveelheid getankte liters (lease). Het vraagt ook dat je afspraken maakt met je leveranciers, bijvoorbeeld je leasemaatschappij of de NS, over het aanleveren van de benodigde data. Zorg hierbij voor onderscheid in woon-werk en zakelijke ritten. Mogelijk kun je hierop je eigen systemen aanpassen of gebruikmaken van een ‘mobiliteitsprovider’.
Hoe zit het eigenlijk met de reiskostenvergoeding?
Los van de normerende regeling, gelden er nieuwe regels rondom de reiskostenvergoeding. Op 1 januari is de fiscale tegemoetkoming afgelopen die de fiscus in het begin van de coronacrisis afkondigde. Vanaf dit jaar kun je als werkgever alleen een vaste, onbelaste vergoeding verstrekken als je goed kunt inschatten hoeveel dagen een medewerker reist en thuiswerkt. Per 2024 wordt de onbelaste reiskostenvergoeding van €0,19/km verhoogd.
Bekijk hier de bijdrage van Jos tijdens het webinar ‘Elektrisch Vervoer, laadinfra en CO2-normering.