De Cleantech Tomorrow 2018 Businessdag van 24 april is een groot succes geworden. Zo ook de werkgeversbijeenkomst van Slim en Schoon Reizen op diezelfde dag. “De trend naar chauffeurloos rijden is onomkeerbaar. Challenge me! Het gaat gebeuren, over een jaar rijden ze automatisch van de haven van Rotterdam naar Venlo.”

Maar liefst duizend bezoekers reisden af naar Vliegveld Teuge om zich onder te dompelen in hetgeen de regio te bieden heeft op het gebied van Duurzaamheid in de Praktijk. Eyecatchers waren natuurlijk het elektrische vliegtuig en de Hesla waterstofauto.

Cleantech2018 mobiliteitsdome

Elektrisch rijden en fietsen

Ook Slim en Schoon Reizen was aanwezig op deze Businessdag van Cleantech Tomorrow. Wij organiseerden een werkgeversbijeenkomst en het Mobiliteitsplein waar aanbieders van elektrische auto’s, highspeedbikes en scooters hun diensten en producten presenteerden. In de Mobiliteitsdome van Slim en Schoon Reizen informeerde het team geïnteresseerden over alle activiteiten die de regio ontplooit op het gebied van slimme en schone mobiliteit en bereikbaarheid. Denk aan de ontwikkeling van snelfietsroutes, onze werkgeversaanpak en intelligente VRI’s. Werkgevers reageerden enthousiast en toonden veel belangstelling voor het getoonde aanbod. Zo ook voor de tentoongestelde vrachtfiets ten behoeve van de vrachtfietsactie van Slim en Schoon Reizen.

Cleantech2018 vrachtfiets

Inspiratiesessies duurzame mobiliteit

Ook organiseerde Slim en Schoon Reizen deze dag de werkgeversbijeenkomst. Met als eerste sprekers Paul Swaak, projectleider bij Talking Logistics, en Wim Vossebelt, CEO van V-tron. “Je wordt gek van al die bewegwijzeringsborden en knelpunten!” Zij bespraken hoe de slimme data(diensten) van Talking Traffic de bereikbaarheid moeten en kunnen verbeteren. “De trend naar chauffeurloos rijden is onomkeerbaar. Challenge me! Het gaat gebeuren, over een jaar rijden ze automatisch van de haven van Rotterdam naar Venlo.” En wordt afgesloten met de uitleg dat Talking Traffic in de gehele Nederlandse samenleving geïmplementeerd gaat worden: “Iedereen met een device kan gebruikmaken van de dienst met een app.”

 Cleantech2018 inspiratiesessie

Vervolgens betrad Anjo Travaille, gedragsdeskundige, het podium. Hij vertelde de aanwezigen de belangrijkste principes van gedragsbeïnvloeding en hoe deze bijdragen aan het gewenste mobiliteitsgedrag: “Als je mensen duurzamer of gezonder wilt laten leven, doe dit dan makkelijk.” Om zijn woorden kracht bij te zetten werden na zijn presentatie twee succesvolle praktijkvoorbeelden van gedragsverandering besproken. Allereerst door Roger Stoeltie van Tauw, een Europees advies- en ingenieursbureau met een sterke positie in milieuadvies en duurzame ontwikkeling. Hij vertelde over hun aanpak om de mobiliteit in hun organisatie te verduurzamen: “Tauw heeft als doel om in 2023 alle personeelsauto’s CO2-vrij te hebben.” Als laatste was Marcel van Walraven, van Gelre ziekenhuizen Zutphen, aan de beurt. Hij belichtte de verbetermogelijkheden van de logistiek in de zorg: “De hele logistieke keten moet mee in verandering voor resultaat.”

Deze succesverhalen van koplopers in onze regio waren een bron van inspiratie voor collega-ondernemers. In het afsluitende informele deel van de werkgeversbijeenkomst werden de uitdagingen van onze regio besproken om de ambities en doelstellingen uit de energietransitie en klimaatakkoorden waar te maken. Mede dankzij de enthousiaste sprekers en het aanwezige publiek kan gesproken worden van een succesvolle bijeenkomst, ook op het gebied van Slim en Schoon Reizen.

En er was meer

En er was nog veel meer te beleven tijdens de Cleantech Tomorrow 2018 Businessdag. Op vier podia werden doorlopend inspirerende presentaties gehouden over thema’s als schone economie, de energietransitie in de regio, clean mobility en duurzame talentontwikkeling. Aanvullende informatie was te krijgen in de diverse stands en markten, zoals het Dorp van de Toekomst en het Mobiliteitsplein. Dit alles in een festival-achtige setting, allemaal in het kader van duurzame innovatie oftewel Cleantech. Naast de werkgevers en professionals in de regio waren studenten uitgenodigd om deel te nemen aan de wedstrijd Business Challenge. De opdracht: kom met innovatieve oplossingen voor concrete problemen en uitdagingen waar onze bedrijven zich voor gesteld zien. De studenten met het beste duurzame idee, een oogstrobot die via zonnepanelen energie opwekt, wonnen een geldbedrag van maar liefst 3.000 euro.

 Cleantech2018 opening