Na een lange inzet is het zover: de Cleantech Regio krijgt een waterstof tankstation voor vrachtwagens! Het consortium Dream2Haul, waarin TotalEnergies met Zepp Solutions, Vos Transport Group, BCTN Nijmegen en TNO samenwerkt, heeft daarvoor een subsidietoekenning DKTI gekregen. Ook de provincies Overijssel en Gelderland dragen bij aan dit project.

A1-corridor

Bij deze ‘Clean Energy Hub’ op het Bedrijvenpark A1 is het voor vrachtwagens al mogelijk om LNG te tanken, daar komt dus ook waterstof ter beschikking. Het nieuwe waterstof tankstation in de regio vormt een belangrijk onderdeel van de internationale North Sea Baltic-corridor: een logistieke as die vanaf de havens van Rotterdam en Amsterdam naar de Oostzee loopt.

20211122 155301

Netwerk van bedrijven

De Cleantech Regio heeft het consortium geholpen, onder meer door bedrijven uit de regio steun te laten verklaren en daarmee de afname van waterstof aan te jagen. De bedrijven die meedoen zijn deels verenigd in een ‘waterstofcoalitie mobiliteit’.

Innovatieve truck

Naast de tankvoorzieningen ontwikkelt het consortium 's werelds eerste waterstof aangedreven emissievrije trekker voor opleggers. Deze mag binnen de huidige Europese regelgeving elke trailer trekken, kan meer dan 600 km op één tank rijden en biedt de chauffeur de benodigde slaapplaats. Deze nieuwe truck heeft enorme potentie voor schoon transport in Europa.

De eerste twee trucks worden ingezet door Vos Transport Group en BCTN Group voor stadsdistributie, regionaal containertransport en (internationaal) langeafstandstransport. Beide bedrijven zijn al jaren actieve koplopers in het Europese Lean & Green CO2-reductieprogramma.

Belangrijk voor energietransitie

De overstap van fossiele naar duurzame brandstoffen zoals waterstof is een belangrijke stap voor de energietransitie. De transportsector heeft daarin een grote rol: ruim een kwart van het totale energieverbruik in de wereld en een vijfde van de wereldwijde energie-gerelateerde CO2-uitstoor is gerelateerd aan deze sector. Helaas bestaan er op dit moment nog geen waterstof-elektrische trekkers, waardoor de uitrol van duurzaam zwaar wegvervoer wordt belemmerd.

Het project realiseert in 2023 een openbare waterstoftankvoorziening op 350 bar voor logistieke voertuigen op het A1 Bedrijvenpark in Deventer (direct gelegen aan de A1 en op de North Sea-Baltic TEN-T Corridor). De twee trekkers creëren een essentiële primaire afname bij het tankstation, waar uitsluitend groene waterstof zal worden getankt.