De nieuwe truck van Vos Transport heeft camera's op de plek van de buitenspiegel.

Vos Transport heeft een primeur op de Nederlandse wegen: de eerste vrachtwagen zonder spiegels. De reguliere linker en rechter buitenspiegels zijn vervangen door camera’s. Op schermen aan de binnenkant van de cabine heeft de chauffeur daarmee optimaal zicht rondom de cabine. Dat betekent naar verwachting minder ongelukken, maar ook enorme winst voor het milieu.

Het weghalen van de grote spiegels aan de buitenzijde verbetert vooral de verkeersveiligheid, stelt Transport en Logistiek Nederland. In nieuwe Europese richtlijnen moeten chauffeurs nóg beter zicht hebben rondom hun vrachtwagen. De nieuwe camera’s zijn, naast de dodehoekcamera, een eerste stap richting volledig nieuwe vrachtwagens, stelt TLN.

Enorme brandstofbesparing

De enorme buitenspiegels vangen veel wind. Door ze te vervangen met aerodynamische camera’s, kan Vos duizenden liters diesel per week besparen. Met 750.000 kilometer aan ritten per week, scheelt het vervangen van de spiegels wekelijks al gauw ruim 36 duizend liter diesel. Een enorme besparing met een op het eerste gezicht marginale ingreep. Als de cabines straks anders ontworpen worden, gaat de brandstof- en dus CO2-besparing nog verder omhoog.

Overstap naar duurzaam transport

Ben je ondernemer in Gelderland en wil je ook de overstap maken naar duurzaam transport? Dan kun je misschien subsidie krijgen, bijvoorbeeld als je je bestelauto inruilt voor een elektrische variant. Kijk hier voor meer informatie.

Kijk voor het volledige artikel op De Stentor