Op de landelijke Fiets naar je Werk Dag 23 mei jl. organiseerde Slim en Schoon Reizen de werkgeversbijeenkomst ‘Samen op de fiets naar het werk!’ in de Zutphense Broodfabriek.

De aanwezige werkgevers werden getrakteerd op inspirerende verhalen over slim en schoon reizen in de praktijk met natuurlijk speciale aandacht voor: de fiets! Oscar Roelofs, Mobiliteitsregisseur, trapte de bijeenkomst af met een woord van welkom.

Politie Oost-Nederland maakt duurzame ambities waar

PHOTO 2019 05 23 15 28 50

Leander Witjes van de Politie Eenheid-Oost Nederland vertelde over de uitdagingen waar de Politie momenteel voor staat. Op het hoofdbureau in Apeldoorn, waar Leander werkt, moeten 1150 mensen en dat betekent: worstelen om parkeerplaatsen. Witjes: “Daar gaan we de komende tijd maatregelen voor treffen. Aan de ene kant ontmoedigen we het gebruik van de auto, aan de andere kant doen we ook veel aan fietsstimulering.”

Zo maakt de politie gebruik van de huidige high speed e-bike probeeractie. “Die probeerweek is razend populair. Inmiddels hebben we ruim 80 aanmeldingen, helaas hebben deze niet allemaal met de actie van Slim en Schoon Reizen mee kunnen doen.” Maar de politie zet zich ook op andere vlakken in. “Zo faciliteren we videovergaderingen en tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Vrijwel overal zijn er douche- en kleedruimtes te vinden voor de fietsende forens."

Leander: "We werken continu aan het verbeteren van het fietsklimaat. In 2018 en 2019 doen we actief mee aan Bike Experience Days. Er zijn vrijwel overal poolfietsen beschikbaar, en met communicatie stimuleren we onze medewerkers actief om de fiets te pakken, bijvoorbeeld met voorlichting over e-bikes in de kantine. Ook kijken we naar hoe fietsenstallingen verbeterd kunnen worden en willen we in de toekomst graag een fietsenmaker op het bureau."

Ontwikkelingen vanuit Slim en Schoon Reizen

Programmamanager Arjan Brink van Slim en Schoon Reizen gaf het publiek een update van het programma voor de komende jaren. Daarin krijgen koplopers op het gebied van slimme en schone mobiliteit een belangrijke rol, bijvoorbeeld in het Netwerk Schone Mobiliteit en worden hun duurzame successen gepresenteerd op een ‘succesboom’.

Bomen halen CO2 uit de lucht, net als de duurzame maatregelen van werkgevers. Elke maatregel is een succes op zich en verdient aandacht en waardering, stelt Brink. De groene blaadjes op de boom vertegenwoordigen de koplopers en al hun duurzame initiatieven waarmee we de regio bereikbaar én schoon houden. 

De ambitie is om 44 kiloton CO2 uit het mobiliteitssysteem te halen. Elk blaadje draagt daar aan bij én inspireert anderen om óók duurzame ambities tot mooie successen te maken. Helpt u ons mee om de boom te laten groeien?

Ambassadeursworkshop voedt VDR Bouwgroep met duurzame ideeën

PHOTO 2019 05 23 15 53 04

VDR Bouwgroep volgde recent een ambassadeursworkshop, begeleid door Elske van de Fliert, Inspirator Duurzame Mobiliteit. Controller Laurens Potters van VDR Bouwgroep vertelde over de opbrengsten van deze inspirerende bijeenkomst. Het bouwbedrijf uit Deventer (65 fte) haalde diverse potentiële ideeën op rond maatregelen die het kan treffen richting slimmer en schoner reizen, zoals vergaderen op afstand in combinatie met thuiswerken.

Bovendien faciliteert het bouwbedrijf anders werken door standaard 4 dagen te werken van 10 uur. Ook ziet VDR de voordelen van fietsen naar je werk, door dat aantrekkelijker te maken voor medewerkers. Bijvoorbeeld met een leasefiets, een goede fietsregeling en meer oplaadpunten voor de e-bike in de fietsenstallingen.

 ”Fiets naar je werk, dan heb je meer tijd voor je gezin”

IMG 1834

Henk Lubberding reed als hard werkende meesterknecht in zijn carrière als wielrenner kilometers op kop. Tegenwoordig is Henk een echte ‘koploper’ op het gebied van fietsen, gezondheid, en veiligheid. De oud-wielrenner pleitte op de Fiets naar je Werk dag om vaker de fiets te pakken. “Da’s niet alleen maar goed voor je gezondheid, maar als je het goed doet hoef je ’s avonds niet meer naar de sportschool. Zo heb je meer tijd voor je gezin!”

Daarnaast gaf Lubberding een mooie demonstratie van de veiligheidsaspecten op een (snelle) e-bike. “Het begint al met dat je rustig op moet bouwen. Denk om je hart. Ook is het belangrijk dat je een goed zadel hebt, zodat je goed en veilig zit.” Bovendien vindt Lubberding dat iedereen met een e-bike baat heeft bij een slipcursus. “Mensen vergeten dat je veel harder kunt fietsen met zo’n e-bike. Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties, als je niet weet hoe je reageren moet. Moet je een noodstop maken? Blijf dan doortrappen! Zo rem je gecontroleerd af en kom je niet ten val.”

IMG 1842

Marco van Stenis, van Fietsen van Stenis, sloot de middag af met een korte toelichting op de intelligente ontwikkelingen van de e-bike. Van Stenis had in dat kader ook twee e-bikes en twee high speed e-bikes meegenomen, waarvan hij onder andere het slimme slot, dat met een app te ontsluiten is, demonstreerde.

Na afloop van de bijeenkomst konden deelnemers een testrondje maken op de e-bikes en high speed e-bikes onder toeziend oog van Henk Lubberding. Daar kregen ze instructies van de oud-wielrenner over hoe ze veilig konden manoeuvreren én remmen met de snelle elektrische fietsen. Elke werkgever die het fietsen op (high speed) e-bikes omarmt, moet ook aandacht hebben voor de veiligheidsaspecten.

We kijken terug op een zonnige en inspirerende werkgeversbijeenkomst in Zutphen die geheel in het teken stond van de landelijke Fiets naar je Werk Dag!