Het Klimaatakkoord vraagt om maatregelen, ook van werkgevers. Hoe kun jij hier met je bedrijf slim op inspelen? Tijdens de Werksessie Klimaatakkoord & Mobiliteit op 22 januari 2020 in het Omnisport in Apeldoorn staat die vraag centraal. Ruim 60 deelnemers gaan meteen met elkaar van start in interactieve deelsessies onder begeleiding van verschillende experts.
Deelsessie I: Hoe maak je het verschil in reiskostenvergoedingen?
Leander Witjes, projectleider slimme mobiliteit, deelt hoe de politie invulling geeft aan het fietsambassadeurschap van de Eenheid Oost-Nederland. Doel is om het aantal fietsers met 1.9% te laten groeien. Dat komt neer op ruim 266 medewerkers méér die dagelijks de fiets pakken. Onder andere onderstaande mogelijkheden worden momenteel onderzocht of zelfs al gefaciliteerd.
Maar hoe maak je nou die transitie naar meer fiets en minder auto? Dat kan door te differentiëren in reiskostenvergoedingen: een hoge vergoeding voor fietsen en een lagere vergoeding voor de auto. Heb daarnaast ook aandacht voor de juiste (fiets)faciliteiten, vindt Leander, bijvoorbeeld door het certificaat ‘fietsvriendelijk bedrijf’ te behalen. Maar de basis is ook een goede WKR regeling en/of het benutten van fiscale mogelijkheden. Naast inzetten op fietsen kun je als werkgever je medewerkers ook uit de auto krijgen door ketenreizen te faciliteren, bijvoorbeeld met MaaS. Maak medewerkers bewust van de mogelijkheden die het hen biedt.
Belangrijkste tip van Leander: betrek je medewerkers vanaf het begin in het proces. Luister goed naar wat ze in te brengen hebben en leg beleid niet zomaar van bovenaf op. En: goed voorbeeld doet goed volgen. Pak dus eerst zelf de fiets voor je je medewerkers ertoe overhaalt! Geïnspireerd geraakt? Neem dan contact op met mobiliteitsregisseur Arjan Keijzer. E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of T: 06 24 12 88 80
Deelsessie II: Hoe maak je slim gebruik van de nieuwe leaseregeling fiets?
Als je medewerkers meer fietsen, worden ze fitter en gezonder én lever je een positieve bijdrage aan duurzame mobiliteit. Verschillende punten komen aan bod: waar moet je als werkgever allemaal op letten? Een aantal praktische en fiscale aandachtspunten vind je terug in de presentatie.
Gouden tip van de expert: slim gebruik maken van de leaseregeling kan zonder extra kosten.
Tijdens het tweede deel van de sessie toetsen Brian en Lucia de kennis van deelnemers en bespreken praktijkvoorbeelden van de deelnemers. Daarbij krijgen de deelnemers heel gericht praktisch advies voor hun mobiliteitsbeleid. "Ik heb nu meer kennis en inzicht in de fietsregeling en snap beter wat er allemaal mogelijk is", zei één van de deelnemers na afloop.
Wil jouw organisatie aan de slag met de leaseregeling? Neem contact met ons op! Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Deelsessie III: Hoe werkt dat nou, Mobility as a Service (MaaS)?
Tijdens de deelsessie van Marc Stemerding (Goudappel) kom je alles te weten over zakelijke deelmobiliteit, ook wel business-to-business MaaS. Bedrijven worstelen vaak met het vraagstuk van duurzaamheid en kostenbesparing versus de (verworven) rechten van je personeel.
Mobility as a Service is een transitie in mobiliteit, waarbij multimodaliteit het uitganspunt is. Het gaat om het plannen, boeken en betalen van mobiliteit via allerlei soorten apps. Marcel van Walraven is aanwezig om zijn ervaring op dat gebied te delen met deelnemers. De sessie werd goed bezocht door deelnemers met allerlei achtergronden en leidde tot een levendige discussie.
Wil je meer weten over deelmobiliteit en MaaS? Wij brengen je graag in contact met de juiste persoon. Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Deelsessie IV: CO2-pricing en duurzame mobiliteit
In de deelsessie CO2-beprijzing geeft Maarten Dansen, programmamanager circulaire economie bij PwC, aan hoe zijn organisatie CO2-uitstoot relateert aan beleids- en investeringsbeslissingen. Vertrekpunt daarbij is de keuze van de directie om doelstellingen op dat gebied te omarmen.
Die doelstellingen kun je uitwerken in kpi’s waar je vervolgens je investeringsbeslissingen aan relateert. Als een soort ‘vliegwielbudget’ is de reductie van CO2-uitstoot daarmee beprijsd en ontstaat er budget om keuzes te beïnvloeden. Dit is een mooi voorbeeld van een doelstelling om CO2-uitstoot terug te dringen die mooi is opgenomen in de bedrijfsvoering.
Voor veel deelnemers aan de werksessie is dat een wenkend perspectief. In de discussie met de deelnemers blijkt dat inzicht in de CO2-uitstoot vanwege mobiliteit vaak nog ontbreekt. Een eerste stap voor bedrijven kan zijn: bereken wat de huidige uitstoot is aan CO2. Vervolgens kan de volgordelijkheid in de aanpak van PwC (ambitie - meetbare doelstellingen - concrete afwegingen beleid en investeringen) helpen om ambities op het gebied van CO2-reductie te realiseren.
Bekijk de presentatie van PwC
Is CO2-pricing iets voor jouw organisatie? Laat het ons weten! Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Plenaire sessie
Maarten van Biezen, landelijk expert op het gebied van schone mobiliteit en actief betrokken bij de mobiliteitstafel, is onze keynotespreker van de werksessie. In zijn verhaal maakt hij vooral zijn verwondering duidelijk: Waarom staan de straten vol met auto’s die 95% van de tijd niet gebruikt worden. Waarom mag je buurman geheel vergoed met de auto naar het werk en moet jij de slijtage aan je fiets zelf betalen?
Maarten gaat in zijn sessie dieper in op wat het Klimaatakkoord precies inhoudt en welke opgave we gezamenlijk dienen op te pakken. Er zijn al veel voorbeelden van werkgevers die stappen maken richting slim en schoon mobiliteitsbeleid. Als werkgever hoef je dus echt niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden. Aan de hand van 10 succesvolle maatregelen om duurzamer te reizen geeft Maarten ons een duw in de goede richting: een schone en bereikbare Cleantech Regio.
De slimste maatregel volgens Maarten: niet reizen en het delen van kantoren. Door flexibel werken, zoals thuiswerken en kantoordelen, voorkomen we onnodige mobiliteit. Dat betekent: minder files, minder CO2, minder parkeerkosten terwijl je nauwelijks hoeft te investeren!
High speed e-bike probeeractie
Deelnemers van de deelsessie profiteerden van een uniek aanbod waarmee ze hun duurzame ambities meteen kunnen waarmaken. Tijdens de Werksessie hebben de eerste bedrijven zich al vooringeschreven voor de high speed e-bike probeeractie, waarmee medewerkers gratis een snelle e-bike kunnen proberen voor het woon-werkverkeer. Voor je medewerkers een schone en sportieve manier om naar het werk te komen. En jij als werkgever profiteert van minder parkeerkosten, fittere medewerkers, minder ziekteverzuim en acute reductie van je CO2-voetafdruk!