Daadkrachtig inspelen op de coronacrisis. Hoe doe je dat precies? Hoe werkt bijvoorbeeld het borgen van thuiswerken in je arbeidsvoorwaarden? En wat als je medewerkers niet anders kunnen dan naar het werk reizen? Ruim 20 mkb’ers uit de regio ontdekten het tijdens het mkb-webinar op 21 januari.

Mobiliteit verandert fundamenteel. Vanuit de overheid ligt de focus op het vasthouden en verder verduurzamen van de winst op het gebied van mobiliteit. Want hoewel de coronacrisis voor veel bedrijven heel zwaar is, zien we ook kansen. Tijdens het mkb-webinar lieten we het zien aan de hand van twee inspirerende ervaringsverhalen.

Highspeedbike probeeractie

Niet elke werknemer kan (altijd) thuiswerken. Wie in de bouw of maakindustrie werkt, bijvoorbeeld, zal wel naar zijn werk móeten. Voor die bedrijven organiseerde Slim en Schoon Reizen een highspeedbike probeeractie. Zij kregen gratis de beschikking over een speed pedelec voor geïnteresseerde medewerkers.

Van Dorp Installaties

Van Dorp Installaties was één van de bedrijven die deelnam aan de probeeractie. Drie medewerkers sloegen de handen ineen en gaven zich op. Op die manier inspireerden zij directeur Jan Wilms om óók de auto te laten staan. Wilms legt in deze video uit waarom de actie zo belangrijk is gebleken voor het bedrijf.

Koninklijke Oosterberg

Bij Koninklijke Oosterberg lag de drempel om mee te doen toch iets hoger. Volgens KAM-coördinator Denise Kraag was er vooraf best wat scepsis over het draagvlak van de probeeractie. Maar: eenmaal aan het fietsen, bleek er boven verwachting veel animo. In deze video vertelt Denise hoe laag de drempel eigenlijk was om de auto te laten staan. 

Thuiswerken: van stabureau tot koptelefoon

Veel bedrijven, groot en klein, hebben afgelopen jaar noodgedwongen te maken gekregen met thuiswerken. Inmiddels zijn de meeste medewerkers en werkgevers er wel aan gewend. Maar nog lang niet heeft elke werkgever de faciliteiten en voorwaarden goed op orde. Tasper, een IT-bedrijf uit Deventer gespecialiseerd in arbeidsvoorwaardenoplossingen, heeft de eerste lockdown meteen als aanleiding aangegrepen om flink door te pakken.

Als MKB’er met kennis van zaken hebben zij meteen een integraal persoonsplan ontwikkeld met alle faciliteiten om zo optimaal mogelijk vanuit huis te werken en dit ook in nieuwe voorwaarden vast te leggen. De besparing op de reiskosten hebben zij omgezet in thuiswerkfaciliteiten op maat: van stabureaus tot koptelefoons met noise cancelling. Daar komen voor dit jaar op basis van de eerste evaluaties ook de mobiele airco’s bij voor thuis. En het pand in Deventer gaan ze deze periode verbouwen en zo helemaal geschikt maken voor het nieuwe hybride werken, waarbij flexwerkplekruimtes omgebouwd worden tot aangename ontmoetingsplaatsen. En ook de standaard leaseregeling gaat op de schop. Zo zie je maar weer dat ook een kleine ondernemer grote stappen kan zetten als het gaat om slim en schoon werken en reizen.

Heb je vragen of wil je zelf aan de slag met duurzame mobiliteit? Neem dan contact op met mobiliteitsregisseur Arjan Keijzer:

T: 06 24 12 88 80
E: aDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.