Staatssecretaris Van Veldhoven start de voorbereiding om de Berlijntrein te versnellen. De ambitie is hoog: de staatssecretaris wil de verbeteringen in 2023 gerealiseerd hebben. Samen met aanvullende maatregelen is de huidige route het meest aantrekkelijk en kansrijk voor de korte- en middellange termijn.

Wij zijn blij met deze plannen. Voor de Cleantech Regio en de aanliggende gemeenten Apeldoorn en Deventer is de IC Berlijn van groot belang voor de bereikbaarheid, mede door de bestemming op Amsterdam CS. De Cleantech Regio ziet nog meer kansen om de Berlijntrein te versnellen en wil deze graag met partners in een Corridor A1 uitwerking in beeld krijgen. De corridor uitwerking gaat zowel over het aanbod op het spoor als bereikbaarheid via de autosnelweg.

In de brief aan de Tweede Kamer geeft de Staatssecretaris voor de lange termijn (2030-2040) aan dat onderzocht wordt of op deze termijn grote investeringen in de infrastructuur en grote aanpassingen in de dienstregeling in Nederland en Duitsland wel haalbaar zijn. Het onderzoek kijkt daarom zowel naar de huidige route als de alternatieven via Arnhem en via Zwolle.

In 2019 maakten 900.000 internationale reizigers gebruik van de IC Berlijn. Daarnaast wordt de IC Berlijn ook veel gebruik voor reizen in Nederland. Zeker in het zomerseizoen is dit reden voor de NS om extra IC’s in te plannen om de IC Berlijn te ontlasten.

Hoewel het medegebruik voor nationale reizigers de internationale verbinding kan vertragen (door op meer stations te stoppen), biedt dit ook juist kansen in de exploitatie van de spoorlijn. Een puur internationale verbinding met weinig stops is nauwelijks exploitabel te krijgen. Een geoptimaliseerde IC Berlijn is een sterke troef voor de bereikbaarheid van de Cleantech Regio.