Sinds 2018 kent de Cleantech Regio een Waterstofcoalitie. Ondernemers werken daarin samen aan de overstap van fossiele brandstoffen naar waterstof. De Waterstofcoalitie doet onderzoek naar subsidies, voertuigen en infrastructuur op het gebied van waterstof. Maar om de doelen uit het Klimaatakkoord te halen, is het nodig om de samenwerking met bedrijven verder uit te breiden.

Ingenieursbureau en initiatiefnemer Tauw klopte bij Cleantech Regio aan met de ambitie om hun vloot bestelbussen te verduurzamen. Tauw: “Met elektrisch vervoer komen we een heel eind, maar voor een deel is dat niet dé oplossing. We zien daarin grote kansen voor waterstof-elektrisch transport en willen een Coalitie opbouwen om samen kennis op te doen en te delen.” Het huidige kernteam van de Waterstofcoalitie bestaat naast Tauw en Cleantechregio inmiddels ook uit Waterschap Vallei en Veluwe, Circulus-Berkel, Politie Oost-Nederland en Konnected.

De opgave: 7,3 megaton CO2 besparen

Mobiliteit, met name wegverkeer, zorgt voor ongeveer 23% van alle CO2-uitstoot in Nederland. In het Klimaatakkoord is daarom afgesproken dat de sector flink moet besparen: 7,3 megaton CO2 in 2030. Tussen 2030 en 2050 wordt ‘zero-emissie’, oftewel: reizen zonder uitstoot, de nieuwe norm.

Oplossingen die gebruik maken van waterstof zijn belangrijk om de doelstellingen uit het Klimaatakkoord te realiseren. Naast 50 waterstoftankstations en 15.000 personenauto’s, wil het kabinet in 2025 ook minstens 3.000 zware voertuigen op waterstof laten rijden. Cleantech Regio wil daar graag aan bijdragen:

  • Cleantech Regio verkent samen met bedrijven de toepassing van waterstof in mobiliteit
  • Cleantech Regio ondersteunt (potentiële) exploitanten van waterstoftankstations waar mogelijk

Haak ook aan bij de Waterstofcoalitie

De ambitie van de Waterstofcoalitie Cleantech Regio is om een waterstoftankstation en een vloot van minstens 10 voertuigen te realiseren. Daarvoor is het nodig eerst kennis op te doen met de materie en die te delen met iedereen die er zijn voordeel mee wil doen.

Overige geïnteresseerde bedrijven zijn:

AL-West

 

Auping 

Bereik

 

Gemeente Lochem 

Ieder1

 

Pouw 

Remeha

 

Van Dorp Installaties 

VDR

 

VOS Deventer 

Witteveen+Bos 

   


Aanmelden Waterstofcoalitie Cleantech Regio

Invalid Input
Vul een geldig e-mailadres in.
Invalid Input

Maak een keuze