Wil je als ondernemer een schone bestelbus aanschaffen of leasen? Dan kun je vanaf 15 maart tot maximaal 5.000 euro subsidie krijgen. Hoewel onderhoud en gebruik van elektrische bussen vaak goedkoper is, is de aanschaf vaak wel duurder. Het ministerie van IenW wil ondernemers met deze subsidie helpen bij de overstap naar emissieloos vervoer.

Voorwaarden

Ondernemers die de subsidie aanvragen moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. De bus die je gaat aanschaffen moet minimaal 100 kilometer actieradius hebben. Er komt ook per bedrijf een maximum op het aantal (nieuwe) bestelbussen waarvoor je subsidie mag aanvragen. Verkoop je de bus binnen drie jaar weer door? Dan moet je een deel van de subsidie weer terugbetalen.

Op weg naar schone lucht in binnensteden

Veel gemeenten willen schonere lucht voor de gezondheid van de mensen die er wonen en werken. Het terugdringen van luchtvervuiling is ook goed voor het klimaat. In het klimaatakkoord is daarom afgesproken dat gemeenten vanaf 2025 zero emissie zones in mogen stellen: gebieden waar alleen bestelbussen en vrachtwagens zonder uitstoot rijden. ‘Zero Emissie Stadslogistiek’ noemen we dat, en daar wordt in Deventer en Apeldoorn al hard aan gewerkt.

Gemeenten in de Cleantech Regio kunnen gebruik maken van adviseurs en logistiek makelaars bij de aanpak voor stadslogistiek. De adviseurs ondersteunen bij het vormgeven van de plannen van gemeenten. De logistiek makelaar helpt gemeenten om ondernemers bij hun plannen te betrekken en vormt ook een vraagbaak voor ondernemers bij hun overstap naar duurzame (stads)logistiek.

Heeft u als ondernemer een idee voor een regionaal initiatief op het gebied van duurzame stadslogistiek? Neem dan contact op met logistiek makelaar Freek Boele: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.