Ruim honderd Belgische bestuurders en vertegenwoordigers reisden af naar Deventer voor een inspirerende bijeenkomst over Talking Traffic.

Innovatieve verkeerstoepassingen blijken ook over de grens te groeien in populariteit. Een bijeenkomst over Talking Traffic, die op 1 april plaatsvond in Deventer, trok zo’n 100 deelnemers uit België. Zowel bestuurders van lokale en regionale overheden, als vertegenwoordigers van bedrijven trokken naar de Overijsselse stad om nieuwe inzichten te verwerven in de slimme innovaties van Talking Traffic. 

De Belgische bezoekers kregen de kans om meer te leren over communicatie tussen groepen weggebruikers en de verkeersregeling. Caspar de Jonge introduceerde de bijeenkomst namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Na een korte uitleg over de Nederlandse aanpak in innovatieve verkeerstoepassingen, werd ingezoomd op de successen in Deventer, waar al veel gebeurt op het gebied van Talking Traffic. Cleantech Regio loopt voorop in de toepassingen van Talking Traffic in de praktijk.

Verder kijken dan de voorruit

In het Partnership Talking Traffic werken verschillende partijen samen aan de ontwikkeling en toepassing van innovatieve verkeerstoepassingen, op basis van cofinanciering. Daarbij gaat het om intelligente verkeersregelinstallaties (ivri’s), clouddiensten en vernieuwde informatiediensten.

Auto’s, vrachtwagens, ov, fietsen, nood- en hulpdiensten communiceren met elkaar en met verkeerslichten. Met nieuwe informatiediensten krijgen weggebruikers via bijvoorbeeld een app adviezen over snelheid, rijstrookkeuze, in- en uitvoegen, werkzaamheden en gevaren. Daarmee kunnen ze beter anticiperen op wat er buiten hun gezichtsveld gebeurt en kijken zij ‘verder dan de voorruit’.