Duurzaam ondernemer is voor Hans Tiebot, eigenaar van Bloemsierkunst Flierman, een belangrijk onderwerp. Zijn bloemenzaak ontving dan ook in 2017 het zilveren certificaat Barometer Duurzame Bloemist. Het was een logische keuze voor Tiebot om over te stappen op een e-bestelbus, maar hij wilde eerst weten wat dat nou eigenlijk kost. En wat bleek? De elektrische bestelbus is onderaan de streep niet eens duurder. Als ervaringsdeskundige deelt hij zijn tips voor collega-ondernemers.

Financieel advies

“Een elektrisch voertuig is op dit moment nog een hele investering, maar kijk naar de subsidiemogelijkheden. De € 2.500 subsidie van de Cleantech Regio is natuurlijk mooi meegenomen. Daarnaast is er voor elektrische auto’s naast de normale investeringsaftrek de Milieu Investering Aftrek (MIA). Dat is voor dit jaar 36% en hopelijk het komende jaar ook weer. De investering voor een laadpaal kun je ook in de MIA-aanvraag meenemen. Vraag de MIA aan binnen drie maanden nadat je de auto besteld hebt. Wacht niet tot de auto geleverd wordt!”

“Zo blijkt dat een elektrische auto onderaan de streep niet eens duurder is”

“De kosten voor onderhoud en verbruik van een elektrische auto zijn een stuk lager dan voor een dieselauto. Als je alles doorrekent en subsidies en belastingvoordeel meerekent, dan blijkt dat een elektrische auto onderaan de streep niet eens duurder is!”

Extra besparing

Bloemsierkunst Flierman zal de nieuwe e-bestelbus voornamelijk inzetten voor bezorgverkeer, waarvoor hij jaarlijks ongeveer 20.000 km rijdt. Door over te stappen op een e-bestelbus, bespaart Bloemsierkunst Flierman 2,18 ton aan CO2-uitstoot per jaar. Zo zie je dat je als kleine ondernemer wel degelijk bij kunt dragen aan een schonere omgeving.

Subsidie van provincie Gelderland

Als Gelderse ondernemer kun je van de provincie Gelderland subsidie krijgen voor de aanschaf van je e-bestelbus of vrachtfiets. Voor meer informatie kijk je op slimschoonreizen.nl/subsidie. De subsidieregeling van Cleantech Regio is inmiddels verlopen.