Cleantech Regio wil langs de fietsroute tussen Apeldoorn en Deventer schuil- en wachtruimtes voor fietsers ontwikkelen op basis van biologisch afbreekbaar of her te gebruiken materiaal. Hoe die ruimtes eruit gaan zien, bepalen we graag samen met u en andere inwoners van de regio. Wij nodigen u dan ook uit om uw ideeën aan te leveren.

 

De fietsroute tussen Apeldoorn en Deventer gaat op diverse locaties verbeterd worden. Het werk aan deze verbeteringen start voorjaar 2017. In het afgelopen jaar zijn deze verbeteringen uitgebreid besproken met bewoners en andere belanghebbenden. Zo gaven diverse mensen aan dat zij schuil- en wachtruimtes (voor scholieren of forenzen) en rustplekken (voor recreanten) wensten langs de route. Schuilplekken voor als het regent, waar je je regenpak kunt aantrekken. Wachtruimtes waar scholieren op elkaar kunnen wachten langs de route, zonder het verkeer te hinderen. Aan die wensen van het publiek wil de Cleantech Regio op een duurzame manier gehoor geven. Daarvoor gaan we samenwerken met Hogeschool Windesheim en Kunst en Expertisecentrum (K&C).

Biobased ontwerpen
Hogeschool Windesheim heeft een initiatief van K&C geadopteerd om ‘biobased’ te ontwerpen, dus studenten leren ontwerpen met materiaal dat biologisch afbreekbaar is of hergebruikt kan worden. Voor derdejaarsstudenten van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen is in het kader van een internationale minor nu de gelegenheid gecreëerd om hiermee ervaring op te doen. Cleantech Regio zag dit als een uitstekende manier om de ontwikkeling van wacht- en schuilruimtes langs de fietsroute Apeldoorn - Deventer concreet duurzaam in te vullen. Vier studenten zijn nu hun ontwerpen voor de wachtruimtes aan het uitwerken.

Uw inbreng
Essentieel onderdeel bij het leren ontwerpen is het achterhalen wat de wensen van toekomstige gebruikers zijn. Daarom vragen wij u om uw inbreng, op twee manieren:

1. Lever uw ideeën aan voor de schuil- en wachtruimtes.
Aan welke wensen moeten de schuil- en wachtruimtes voldoen? Welke functionaliteiten qua inrichting en ontwerp wenst u als gebruiker terug te zien? Hoe moet zo’n plek er uitzien, heeft u ideeën voor de aankleding of inrichting? Heeft u behoefte aan specifieke informatie die in een dergelijke ruimte aanwezig moet zijn? Welke sfeer moet het uitstralen? Moet je er iets kunnen kopen? Zo ja wat? Laat ons uw wensen weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Deze wensen worden dan door de studenten overwogen in het ontwerp.

2. Neem deel in de publieksjury die bepaalt welk ontwerp er uitgevoerd gaat worden.
Begin 2017 worden de conceptontwerpen van de studenten beoordeeld door Cleantech Regio, Hogeschool Windesheim en een nog samen te stellen publieksjury. Voor die publieksjury zoeken we juryleden. Wilt u in de publieksjury zitten, stuur dan een korte motivatie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Cleantech Regio bepaalt wie de deelnemers aan de publieksjury worden. Een jurylid zal ongeveer 8-10 uur hiermee bezig zijn (overleg, leeswerk en beoordeling).

Producenten gezocht
Bestuurders van Cleantech Regio besluiten begin 2017 op basis van ontwerp en kosten of de ruimtes ook daadwerkelijk worden ontwikkeld. Bij een positief besluit moet het winnend ontwerp medio 2017 gereed zijn om in productie genomen te kunnen worden. Cleantech Regio is hiervoor op zoek naar producenten die de wachtruimtes kunnen ontwikkelen. De winnende student kan als stageopdracht het product uitwerken naar een productiemodel. Het streven is, mits de bestuurders akkoord zijn, dat de schuil-, wacht- en rustruimtes in zomer/najaar 2017 langs de route staan.

Mooie samenwerking
In de Cleantech Regio werken de Stedendriehoek-gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen met ondernemers, onderwijs en onderzoek samen aan een schone toekomst. Daarmee koerst de regio op een duurzame economie en samenleving. Een schone toekomst, waarin energieneutraliteit speerpunt is en economie en ecologie hand in hand gaan.
K&C en Hogeschool Windesheim werken samen aan biobased ontwerpen. K&C wil in de zomer van 2017 het eerste Biobased Pop-up Museum openen waar bezoekers kunnen zien hoe dagelijkse producten van biobased materiaal kunnen worden gemaakt. In totaal hebben onlangs 6 organisaties, waaronder Cleantech, hun biobased projecten gepresenteerd aan de studenten van IPO via korte pitchpresentaties.