In 2015 is opnieuw een recordaantal e-bikes gestolen. De politie gaat daarom meer lokfietsen inzetten om fietsendieven op te sporen.

Exacte cijfers zijn er niet, omdat in aangiftecijfers van de politie geen onderscheid wordt gemaakt tussen gewone en elektrische fietsen. Geschat wordt dat er vorig jaar zo'n 25.000 e-bikes gestolen zijn. Op dit moment zijn er zo'n 1,5 miljoen elektronische fietsen in Nederland.  

 

Georganiseerde bendes
De politie heeft aanwijzingen dat elektrische fietsen vooral in trek zijn bij georganiseerde bendes. Zo verdween in oktober een partij van 200 e-bikes bij een bedrijf in IJsselstein. Ook stuit de politie soms op bestelbusjes waarin tientallen gestolen fietsen tegelijk worden vervoerd. Verzekeraars vermoeden dat veel gestolen fietsen naar Oost-Europa gaan, ook omdat de fietsen in Nederland goed geregistreerd zijn. De partijen gaan de diefstal van e-bikes daarom gericht aanpakken. De plekken waar de meeste fietsen verdwijnen, worden de komende tijd in kaart gebracht. Daar gaat de politie elektrische lokfietsen neerzetten. Tot nu toe werden met lokfietsen vooral gelegenheidsdieven gepakt. De politie wil nu de professionele dieven en helers opsporen. Dat kan onder meer door de lokfietsen langer te blijven volgen, om te zien waar ze uiteindelijk terechtkomen.

Beter beveiligen
Verzekeraars vinden dat fietseigenaars nog te laks zijn met het beveiligen van hun e-bike. Ze wijzen op het belang van extra sloten. Verder vragen ze gemeenten om meer ijzeren hekjes te plaatsen, waar de fietsen aan vastgezet kunnen worden.

Bron: NOS