De Gemeente Lochem en Band op Spanning hebben op 4 maart de eerste Slimme Bandenpomp geplaatst aan de Larenseweg. De Bandenpomp is gemaakt van duurzaam materiaal en werkt geheel op zonne-energie. Het is de derde Slimme Bandenpomp in de Cleantech Regio.

Op 4 maart nam wereldkampioen sidecar-racen Daniel Willemsen de Slimme Bandenpomp officieel gebruik bij de insteekhaven met plattegrondkast aan de Larenseweg 36 in Lochem. In Nederland rijdt 63 procent van de auto’s met onderspanning. Dit zorgt voor extra brandstofverbruik, meer uitstoot van CO2, slijtage aan de banden, een langere remweg en oplopende kosten voor de automobilist. Regelmatig de banden op de juiste spanning brengen, helpt om dit te voorkomen.

Alle beetjes helpen

De slimme bandenpomp past bij het streven van Lochem om in 2030 energieneutraal te zijn. Om aan die opgave te voldoen, roept de gemeente iedereen op om mee te doen. Wethouder Henk van Zeijts van duurzaamheid: “We willen schone energie opwekken en we zullen energie moeten besparen. Alle kleine beetjes helpen. Je banden op de juiste spanning houden is een goed voorbeeld van zo’n ‘beetje’.” Ook in Deventer (Nico Bolkensteinlaan 75) en in Epe (Gelriaweg 16) staat al een Slimme Bandenpomp.

Verkeerde spanning? Hogere kosten en CO2-uitstoot

Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de mensen die de bestaande oppomp-apparatuur bij tankstations gebruikt, nog steeds met de verkeerde bandenspanning wegrijdt. De pompen werken niet altijd goed en het kost de automobilist elke keer een bedrag. De slimme Bandenpomp is gratis te gebruiken en laat direct zien hoeveel euro je bespaart. Dat blijkt al snel € 21,50 per keer gebruik te zijn.

Eenvoudig gebruik

De pomp is door iedere automobilist eenvoudig te gebruiken. Op kenteken kan de juiste bandenspanning worden opgevraagd. Het touchscreen-scherm helpt met juist instellen, geeft tijdens gebruik weer wat er gebeurt en toont na afloop direct de besparingen in euro’s, liters brandstof en verminderde uitstoot. Het gemakkelijke gebruik stimuleert dat automobilisten zelf (vaker) de spanning controleren. De totale besparingen van de pomp zijn zichtbaar op www.bandopspanning.nl.
Door het probleem van onderspanning op te lossen bespaart Nederland jaarlijks:

  • 200 miljoen liter brandstof
  • 750.000 banden
  • 400.000 ton CO2 uitstoot
  • 400 miljoen euro

Er staan inmiddels meer dan honderd slimme bandenpompen in Nederland. De gerealiseerde besparingen per auto bedragen gemiddeld ruim 20 euro per keer gebruik.

Over Band op Spanning

De duurzame Bandenpomp is door Band op Spanning in eigen beheer bedacht, ontwikkeld en gerealiseerd als oplossing voor dit probleem. Band op Spanning is een prijswinnende oplossing voor het probleem van onderspanning en is daarmee een effectieve klimaatmaatregel.