
Minimaal een kwart van alle politiemedewerkers moet de komende drie jaar op de fiets naar het werk. De politie en staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) hebben dat samen bekendgemaakt, eerder deze week.
De staatssecretaris benoemde daarbij de nationale politie als ‘fietsambassadeur’. Vorig jaar september zette de Politie Eenheid Oost-Nederland al de eerste duurzame stappen met een Bike Experience Day. Cleantech Regio ondersteunde dit evenement in samenwerking met andere Apeldoornse bedrijven en instellingen.
Het was een inspirerend evenement, waar we medewerkers bewust hebben gemaakt van andere aantrekkelijke vervoerskeuzes zoals de speed pedelec”, aldus Jolanda Aalbers, directeur bedrijfsvoering Eenheid Oost en fietsambassadeur. “Een collega die op de Bike Experience Day deze speedbike ontdekte, fietst nu van zijn woonplaats Nijkerk naar Apeldoorn. Dat is wel 42 km enkele reis”, vertelt Leander Witjes, projectleider Mobiliteitsscan en Emissieloos bij Eenheid Oost. “Hij vindt het echt fantastisch.” En ook Witjes zelf stapte als verstokte automobilist over op een e-bike, want als projectleider moet je wel het goede voorbeeld geven.
Strijd tegen groeiende drukte
De ambitie om minstens 15.000 politiemedewerkers te verleiden om de auto te laten staan is onderdeel van het kabinetsplan om 200.000 extra forensen op de fiets naar het werk te gaan. Daarmee strijdt het kabinet tegen de groeiende drukte op de weg, voor een betere gezondheid én een schonere lucht en leefomgeving. In die strijd noemt de staatssecretaris de fiets haar “geheime wapen” en heeft in dat kader inmiddels 12 organisaties door het hele land als fietsambassadeur aangewezen.
De staatssecretaris vindt het een mooie stap met grote potentie. “Ik weet zelf als geen ander hoe heerlijk het is om naar het werk te fietsen. Ik start fitter aan mijn dag. En dat is een goede zaak voor werkgevers. Goede stallingen, aantrekkelijke regelingen om een fiets aan te schaffen; goede fietsvoorzieningen betalen zichzelf terug.” Jolanda Aalbers, hoofd bedrijfsvoering van de eenheid Oost-Nederland: “Bij de politie is duurzaamheid erg belangrijk. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor medewerkers. Afgelopen week was nog in het nieuws dat de nationale politie samen met de brandweer het hoogste ziekteverzuim van Nederland heeft. Daar willen we echt wat aan doen, en de fiets gaat ons daarbij helpen”.
Illustratie: Binnen drie jaar minimaal 15.000 politiemedewerkers op de fiets naar het werk.
Ambassadeurs inspireren medewerkers
De 12 ambassadeurs vertegenwoordigen diverse sectoren. Het gaat naast de politie om het UMCG, ASR, Amega groep, Efteling, Enexis, Fujifilm, MN, Radboud Universiteit, Schiphol Group, TataSteel en Zalsman. Zij stimuleren actief het fietsen onder hun medewerkers. En daarmee inspireren ze niet alleen hun medewerkers, maar ook hun sector, regio of klanten. Voorbeelden van de gerichte maatregelen die de ambassadeurs onder andere nemen zijn kilometervergoedingen, benutten van fiscale voordelen bij de aanschaf van een fiets, laadmogelijkheden voor e-bikes, leenfietsen, fietsenstallingen, douches en fietsenmakers op kantoor.
De fiets is onmiskenbaar Nederlands. Ruim een kwart van alle verplaatsingen die Nederlanders maken, gaat per fiets. Het kabinet heeft de ambitie om nog meer reizigers voor de fiets te laten kiezen. Van Veldhoven investeert met provincies, stadsregio’s en gemeenten 345 miljoen euro in nieuwe fietsroutes en stallingen. Ook wordt het leasen van een fiets vanaf 1 januari 2020 net zo makkelijk als het leasen van een auto maar dan tegen de lage bijtelling van 7%.
Lees meer over fietsstimulering bij de Nationale Politie in de special van het ministerie van IenW