De kruising Hoge Hondstraat - N337, ook wel de Deventer Poort genoemd, is de drukste kruising in Deventer. Zowel langzaam verkeer, openbaar vervoer als automobilisten passeren hier dagelijks. Om te zorgen voor een betere doorstroming en betere bereikbaarheid van de stad, en meer verkeersveiligheid, is het kruispunt interactief gemaakt via iVRI’s (intelligente verkeerslichten) en een nieuw, flexibel netwerksysteem: ImFlow. Daarmee wordt het Hanzetracé ontsloten.

Nico van Beugen, verkeerskundige bij de gemeente Deventer: ‘ImFlow optimaliseert de verkeersregeling lokaal en centraal. We kunnen nu al goed zien dat het systeem flexibeler regelt en meer capaciteit heeft dan de vorige regelingen. Het mooiste is nog dat je informatie krijgt als je in de auto zit en zo kunt anticiperen op de verkeerssituatie.

Het systeem is helemaal voorbereid op de toekomst. Data wordt gedeeld via het internet en geeft die data ook weer terug. En straks kan er ook met Floating Car-data ‘geschakeld’ worden. Dan kun je nog beter anticiperen op het verkeersbeeld. Binnenkort houden we daartoe een pilot met de politie, hulpdiensten, openbaar vervoer en de logistieke sector. Die komen hier dan aanrijden met een speciale app waarmee ze prioriteit krijgen in de verkeersregeling. De nieuwe software probeert dat allemaal te optimaliseren.”

Verkeersbeeld

Volgens Van Beugen gaat het verkeersbeeld de komende jaren echt veranderen. ‘Niet alleen door de zelfrijdende auto, maar ook door het delen van verschillende data, zoals bruginformatie, parkeerdata en verkeerslichtendata. De weggebruiker gaat het echt wel merken dat we als overheid daarin steeds betrouwbaarder worden.’

Talking Traffic

Ervaar zelf Talking Traffic in de Cleantech Regio op 14 december. Lees meer en meld je snel aan!