Dat we met klimaatverandering te maken hebben, werd op de werkgeversbijeenkomst van Slim Reizen op 28 juni wel duidelijk: het regende pijpenstelen. Een inspirerende middag over duurzame mobiliteit kwam blijkbaar als geroepen.

Elektrische (EV’s) en hybride auto’s (PHEV’s) namen eind 2016 slechts 1% van het totale Nederlandse wagenpark voor hun rekening. Blijkbaar valt er wat duurzame mobiliteit betreft nog een flinke slag te maken. Er kan namelijk zo veel meer met elektrisch rijden, zoals het thema van de bijeenkomst bij Achmea in Apeldoorn al verklapte.

“Ik pleit voor slimme auto’s en domme wegen”

Wim Vossebelt wil bijvoorbeeld met zijn organisatie V-tron op weg naar smart mobility en is daarom voorstander van “domme wegen en slimme auto’s”. Auto’s worden zo gebouwd dat we het er levend vanaf brengen als we er een ongeluk mee krijgen. Maar als Vossebelt de keuze had: “… dan bouwde ik een auto die ervoor zorgt dat je überhaupt geen ongeluk meer krijgt.” Dan worden auto’s dus slimmer, maar ook lichter en dus duurzamer. Daarmee wordt het verkeer veiliger én schoner.

Spitsfietsen: minder kosten en minder “om ’t lijf”

Dat er echt wel vorderingen gemaakt worden, bewijst Remco Reinink van drukkerij Zalsman. Ze schaften er bijvoorbeeld 20 e-bikes aan die werknemers kunnen gebruiken. De ‘spitsfietser’ bespaart na 6 maanden bijna 1500 euro en – zo vertelt Reinink met een knipoog – is hij zo’n 4 kilo afgevallen! 

Ook leaset Zalsman vanuit praktische overwegingen (nl. meer plek om te parkeren) 8 elektrische Volkswagens e-UP! Leuke bijkomstigheden: de medewerker bespaart fors op vervoerskosten en Zalsman op personeelsauto’s. Zo wordt er 400 duizend kilometer minder gereden en daarmee bijna 30 duizend liter brandstof bespaard. 

Zelf zo efficiënt mogelijk leren rijden

Van Arjan de Putter van E-xpeditie horen we hoe we dan zo efficiënt mogelijk kunnen rijden, als we eenmaal zo’n elektrische auto in huis hebben. Zelf verbrak hij in 2016 het wereldrecord elektrisch rijden. Om de deelnemers kennis te laten maken met de elektrische auto en het opladen, kregen ze de mogelijkheid zelf eens te sturen met bijvoorbeeld de BMW i3, de Volkswagen e-Golf, de Hyundai Ionic of de splinternieuwe Opel Ampera-e.

WGB 28/06 Collage 1

Snel laden vraagt om slimme laadpalen

Tot slot horen we van Johan van Kooten hoe Greenflux bemiddelt en adviseert in slimme infrastructuur. Greenflux ontwikkelt en installeert laadpalen die slim gebruikmaken van fluctuaties in het stroomnet, waardoor de elektrische auto’s op de parkeerplaats zo efficiënt mogelijk worden opgeladen.

Al met al een bijzonder inspirerende middag met enthousiaste deelnemers. Hoewel er flinke stappen in de goede richting zijn en worden genomen, valt er toch ook nog een boel te verbeteren. Deze werkgeversbijeenkomst was daarvoor een inspirerende aanzet.