"Een ronduit waardeloze conditie, een overtuiging dat het echt anders moet met het milieu, een afsluiting van de oude brug in Zutphen en een aanbod om twee weken een e-bike uit te proberen. Dit waren de ingrediënten om het maar eens te gaan proberen. Ik had nu geen smoezen meer en mijn smoezenboek is toch echt vol genoeg… "

 

- Reactie van Gertie, die twee weken een e-bike uitprobeerde

"Ik stap op de fiets en de eerste meters gaan moeizaam, vooral omdat ik stuntel met de bediening. Maar eenmaal in de juiste stand en versnelling (want als dat niet in balans is, ziet het er allemaal nog idioter uit), scheur ik over de boerenwegen in het buitengebied van Eerbeek en Hall. Twee ooievaarsnesten verder, ben ik al bijna op de helft. Vroemmm, dat gaat lekker. Maar wat rijden die auto’s hier asociaal, zeg. Hmm, deed ik dit zelf vorige week ook? Ze moesten het verbieden, dat scheuren over binnenwegen. Ik ontspan steeds meer en schakel in zen-modus als ik een stukje verder moet wachten voor… overstekende koeien!

Fris en fruitig arriveer ik op mijn werk. Niet bezweet. Oké, een klein beetje dan. Maar mijn conditie was dan ook echt wel donkerrood.

Twee weken mag ik gebruik maken van deze luxe. In weer en wind (en enorme hoosbuien) fiets ik vrolijk heen en weer. Eigenlijk kost het helemaal niet zoveel extra tijd. Als ik de auto moet parkeren en moet lopen, ben ik ook al snel een half uur onderweg. Ga ik een e-bike aanschaffen? Ja, graag! En dan een met een beter zadel dan het leenexemplaar, want wat een zadelpijn! Eens kijken of er binnenkort nog een mooi aanbod of kortingsactie voorbij komt, want het is een behoorlijke investering. Die zal zichzelf overigens wel terugverdienen, maar daar heeft mijn bankrekening nu niets aan. Ben ik zo’n diehard, dat ik ook in de winter dagelijks ga fietsen? Ik durf het te betwijfelen. Een combi van OV en fiets? Dat lijkt me mooi. En zo is er weer een klein beetje uitstoot minder in onze fraaie regio."

De probeerweken zijn inmiddels afgelopen, maar de auto verruilen voor een fiets of e-bike is nog steeds een slimme keuze. Dit bespaart tijd, autokosten èn bevordert vitaliteit.