De eerste handtekening in 2019 voor Slim en Schoon Reizen is een feit. Wethouder Yasemin Cegerek en gemeentesecretaris Ben van Zuthem zetten namens gemeente Heerde hun handtekening onder de verklaring Schone Mobiliteit van de Cleantech Regio. Daarmee verbindt Heerde zich in het netwerk met de ambitie voor een schone en bereikbare regio. De gemeente sluit zich aan bij partijen als Tauw, Politie Oost-Nederland en Engie.

Om een concrete bijdrage te leveren aan de klimaatdoelen, heeft de gemeente de ambitie geformuleerd om beter in beeld te krijgen waar medewerkers behoefte aan hebben en waar kansen liggen voor duurzame mobiliteit. Ook wil Heerde de komende periode laadpalen voor elektrische voertuigen aanleggen en het wagenpark verduurzamen.

"Iedereen moet een steentje bijdragen voor een schoner klimaat. We willen als lokale overheid graag een voorbeeld zijn voor anderen. Daarom is het van belang om iets te doen voor de inwoners in onze gemeente, zoals het aanleggen van fietspaden. Maar we willen ook onze eigen medewerkers faciliteren", aldus wethouder Yasemin Cegerek.

Individueel Keuzebudget

Heerde wil naast deze concrete maatregelen ook verkennen of het mogelijk is de keuze voor een duurzaam vervoersmiddel onder te brengen in het Individueel Keuzebudget (IKB). Sinds 1 januari 2017 krijgt elke gemeenteambtenaar in Nederland een vrij te besteden budget, het IKB. Daarmee krijgen ambtenaren de mogelijkheid meer regie te nemen in hun persoonlijke ontwikkeling, meer vakantiedagen te ‘kopen’. Heerde zou graag zien dat het voor ambtenaren mogelijk wordt om met het IKB slimmer en schoner op hun werk te komen met een duurzame vervoersoplossing.

Diverse voordelen voor netwerkpartners

Naast hun commitment aan het Netwerk Schone Mobiliteit, genieten netwerkpartners van diverse voordelen. Bedrijven in het MKB kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van de Mobiliteitskaart Cleantech Regio, met daarop 10 slimme en schone maatregelen voor duurzamer vervoer. Bedrijven kunnen voor 5 van de 10 acties een financiële bijdrage tussen de 100 en 1.000 euro per actie krijgen. Met grote bedrijven uit de regio, gaat Slim en Schoon Reizen graag om tafel voor projecten op maat, zoals een waterstofpilot.

Kom jij ook in beweging voor schone mobiliteit? Kijk op slimschoonreizen.nl of neem contact op met mobiliteitsregisseur Oscar Roelofs, T: 06 52 44 21 12, E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.