
Dat je als ggz-instelling succesvol een pilot kunt draaien met een nieuwe vorm van mobiliteit, bewijst de Dimence Groep. Met een pilot met deeldienstfietsen geeft Dimence Groep concrete invulling aan haar ambities op het gebied van duurzame mobiliteit én vitaliteit van haar medewerkers. De eerste maand van de pilot zit erop en lijkt veelbelovend, vertelt Jojanneke Varkevisser, projectmedewerker vastgoed & huisvesting bij de Dimence Groep.
“Medewerkers reizen veel heen en weer tussen onze locaties en naar cliënten. Dan is het ideaal om snel een fiets te kunnen pakken”, vertelt Jojanneke Varkevisser. “Maar onze oude dienstfietsen zijn echt in belabberde staat, met als gevolg dat medewerkers vaak de auto pakken. Om duurzame mobiliteit te stimuleren is het idee ontstaan om bij onze grootste locatie in Deventer en de locatie in Raalte een pilot te starten met deeldienstfietsen. Die kunnen dan door onze cliënten in de cliëntenwerkplaats onderhouden worden. Win-win dus!”
Goed advies
Profile Riesewijk heeft de Dimence Groep geholpen het project op te starten. Jojanneke: “Er is al zo veel mogelijk, dus het is niet nodig om zelf het wiel uit te vinden. Profile is de expert op fietsgebied, dus hebben zij de fietsen uitgezocht en ons goed geadviseerd over het gebruiksgemak. Via hen kwamen we uit bij GoAbout.”
Makkelijk reserveren met een app
Met de GoAbout-app kunnen medewerkers gemakkelijk zelf een fiets reserveren. In de app is een speciale omgeving gebouwd voor medewerkers van de Dimence Groep. “In het begin is het nog wat onwennig, maar het reserveren van een fiets met GoAbout is echt heel makkelijk”, weet Jojanneke nadat ze eerst zelf de deeldienstfiets op proef heeft gehad.
E-bikes populair
In januari zijn de eerste fietsen geplaatst die vervolgens op posters en het intranet zijn gepromoot. Jojanneke: “Ondanks het slechte weer wordt er best veel gebruik gemaakt van de fietsen. Vooral de e-bikes vinden mensen fijn. Voor ambulante medewerkers geldt dat ze met de e-bike vaak sneller bij afspraken zijn dan met de auto. Dat is natuurlijk ideaal en ook nog eens veel duurzamer.”
Bescheiden vergoeding
Het gebruik van de fiets is voor alle medewerkers de eerste 8 aaneengesloten uren gratis. Na die 8 uur gaat een medewerker echter een bescheiden vergoeding van 50 cent per halfuur betalen. “Dat is om te voorkomen dat medewerkers de fiets ‘claimen’ of onrechtmatig langer dan nodig in bezit hebben. Bovendien moet het gebruik van de fiets vooral laagdrempelig zijn, we hoeven er niets aan te verdienen.”
Kleine investering
“Ik hoefde niet veel tijd in dit project te investeren”, vertelt Jojanneke. “Ik schreef een handleiding voor de app, heb spelregels opgesteld voor het gebruik en de poster voor de promotie van de fietsen gemaakt. Profile Riesewijk heeft ons geadviseerd over de fietsen en dat scheelt veel tijd en energie.”
Verder uitrollen
Jojanneke: “In het begin heb ik me afgevraagd of het wel ging lukken. Zorginstellingen lopen nou eenmaal niet vaak voorop met dit soort nieuwe dingen. Nu we een maand bezig zijn en het gebruik van de deeldienstfietsen goed loopt, is het de bedoeling dat we het project ook bij onze locaties in Almelo en Zwolle uitrollen. Ik ben best trots dat we dit als zorginstelling voor elkaar krijgen.”