Deze actie is afgelopen, houd onze website in de gaten voor nieuwe acties


Meer dan 2.100 werknemers bij 153 werkgevers deden mee aan de fietsactie Samen Schakelen! Zij kochten een fiets en kregen 150 tot 400 euro van het aankoopbedrag terug van Slim Reizen Stedendriehoek. Voortaan gaan zij gezonder, goedkoper en vaak zelfs sneller naar het werk.

 

En voor onze regio betekent dat circa 9.000 autoritten per week minder in de spits. We rekenen dan alleen de mensen die overstappen van auto naar (e-)fiets. De actie liep tot en met 30 maart 2015 en is dus helaas afgelopen. Medewerkers die voor minstens de helft van hun woon-werkverkeer de auto verruilden voor een (e-)fiets, kregen tot 400 euro van het aankoopbedrag terug.

Gezond, snel, goedkoop
De deelnemers aan de actie kregen een enquête voorgelegd; ruim 30% vulde deze in. Daaruit kwam het volgende naar voren:

  • De belangrijkste redenen om naar het werk  te fietsen, zijn: het is gezond (80%), het is goedkoop (47%), het is snel (23%) en het is makkelijk (21%). Deelnemers konden twee antwoorden aanvinken.
  • 79% reist 3 of meer dagen per week in de ochtendspits naar het werk en 68% in de avondspits. Dankzij hun overstap op de fiets is de spits dus een stuk minder druk geworden.
  • 74% is ook privé meer gaan fietsen door de actie.
  • 33% heeft een gewone fiets aangeschaft; 67% een elektrische fiets.

Enthousiaste reacties
Enkele reacties van deelnemers aan de fietsactie Samen Schakelen:

  • “Ik heb tot nu toe alleen maar gefietst en overweeg mijn auto te verkopen!”
  • “Dit scheelt me flink wat brandstofkosten én ik sport zo elke dag”
  • “Je voelt je veel fitter als je met de fiets naar je werk gaat. En als je thuiskomt na het fietsen heb je het hoofd weer helemaal leeg. Door dit project ben ik over de streep gegaan om de auto te laten staan”
  • “Leuke verrassing die € 200. Vanmiddag weer fluitend naar huis. Weer of geen weer, voor mij schijnt het zonnetje”
  • “Zo’n financieel duwtje in de rug (bovenop de trapondersteuning) is een goede motivatie om op de fiets te gaan”

Ook werkgevers zijn blij met de actie
Een voorwaarde van de actie was dat werkgevers van de deelnemers zich inspanden om het gebruik van de fiets in de eigen organisatie actief te promoten. Gelre ziekenhuizen Apeldoorn deed dat met alle plezier want voor het ziekenhuis kwam de fietsactie als geroepen. De parkeergarage voor het personeel was er tot voor kort geregeld overvol. “Daarom droegen wij de fietsactie actief uit naar onze medewerkers”, vertelt manager Hotel Marcel van Walraven van het ziekenhuis. Het ziekenhuis voerde bovendien betaald parkeren in. Met een mooi resultaat. “Meer dan 230 medewerkers deden aan de fietsactie mee. Waardoor er nu weer tegen de 100 parkeerplekken vrij zijn voor hun collega’s. Als werkgever zijn we er uiteraard bovendien blij mee als medewerkers meer bewegen en dus gezonder zijn en minder verzuimen.”