Weggebruikers die direct in verbinding staan met verkeerslichten. Niet meer op het knopje drukken, snel door kunnen fietsen of zelfs éérder groen krijgen dan andere weggebruikers. Dat klinkt misschien als toekomstmuziek. In Deventer testen we deze nieuwe technologie. Doe jij ook mee?

Talking Traffic

In Deventer is sinds 2017 een uniek project gestart, met de naam Talking Traffic. In Talking Traffic werken gemeenten, provincie, ministerie en bedrijfsleven samen om weggebruikers, en dus ook fietsers, direct te laten communiceren met verkeerslichten. We noemen dat in het jargon ‘connected road users’. De voordelen daarvan zijn dat je bijvoorbeeld niet meer op het knopje hoeft te drukken, omdat het verkeerslicht jou ziet naderen.

Bovendien zal op sommige kruispunten de verkeerslichtenregeling extra moeite gaan doen om jou op tijd groen te geven. Kom je met een groepje ‘connected’ fietsers, dan kan je zelfs hoge prioriteit krijgen en is de kans dat je moet stoppen erg klein. 

In drie steden in Nederland kun je op 16 juni in de ochtend en aan het einde van de middag testrijden met een fietsapp, Ring-Ring, die maakt dat je als fietser ‘connected’ bent met de verkeerslichten op bepaalde routes. Die steden zijn Deventer, Den Bosch en Nijmegen.

Doe ook mee!

Wil je ook bijdragen aan deze unieke test? Geef je op door een email te sturen aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Je krijgt dan instructies hoe je de testversie van de Ring-Ring app op jouw Android-toestel kan installeren. Geef daar aan op welke tijdstippen je het proefritje wilt maken.

We verzamelen op 16 juni bij de fietsenstalling tegenover het station van 9:00 tot 9:30 en van 16:00 tot 16:30.

De Ring-Ring app respecteert jouw privacy en zal jouw fietsdata volledig anoniem verwerken met in achtneming van de AVG.