Downloads:

Een flinke lijst ambities waar bedrijven én overheden de handen voor ineenslaan. Dat is de opbrengst van de eerste bedrijvenbijeenkomst in Apeldoorn-Zuid. Onder de noemer ‘Duurzaam Bereikbaar Apeldoorn’ zoeken lokale bedrijven, gemeente Apeldoorn en Cleantech Regio samen naar nieuwe inzichten, mogelijke knelpunten en effectieve oplossingen. Samen willen zij Apeldoorn-Zuid nu en in de toekomst aantrekkelijk houden voor zowel inwoners als bedrijven. Op 15 oktober vond de eerste editie van de bedrijvenbijeenkomst plaats.

Dagvoorzitter Oscar Roelofs, mobiliteitsregisseur in de Cleantech Regio, laat zien dat van belang is dat we blijven werken aan de bereikbaarheid van de regio en het verduurzamen van ons vervoer. Oscar neemt ons in vogelvlucht mee over de ambities van de regio en het programma Slim en Schoon Reizen. Daarbij zoomt hij in op deelauto’s als nieuwe trend. Op slimschoonreizen.nl/deelautos vind je alle informatie over zowel zakelijk als particulier autodelen.

Visie naar 2040

De gemeente Apeldoorn neemt ons mee in haar visie en toekomstplannen. Hoe ontwikkelt mobiliteit zich in Apeldoorn-Zuid de komende jaren? Van transferia, deelauto’s en terugtrekkend Openbaar Vervoer tot milieuzones in binnensteden, toenemende parkeerdruk en het ontwikkelen van laadinfrastructuur: alles op het gebied van (duurzame) mobiliteit neemt de gemeente mee in haar visie voor 2040.

Ook laat ze zien hoe, waar en waarom er geïnvesteerd wordt in de infrastructuur, hoe de gemeente inzet op de fiets en schone mobiliteit en waar kansen liggen op weg naar 2040. De gemeente sluit haar betoog af met de infographic van kansen en bedreigingen voor Duurzaam Bereikbaar Apeldoorn 2040.

Politie Oost-Nederland verduurzaamt

Na een korte break, waarin nieuwe contacten gelegd werden en veel visitekaartjes uitgewisseld werden, volgt een inspirerend verhaal door Leander Witjes, programmamanager slimme mobiliteit bij Politie Eenheid Oost-Nederland. Welke concrete stappen zet de politie op het verduurzamen van haar mobiliteit? Leander ging in op de rol en het belang van:

  • het nieuwe schone mobiliteitsbeleid en de maatregelen die daaruit voortvloeien,
  • het ontwikkelen van plannen voor deelmobiliteit
  • de rol van de Politie als nationale fietsambassadeur,
  • de pilot Elektrisch Rijden tijdens het dagelijkse politiewerk en
  • concrete voordelen in harde euro’s, lager ziekteverzuim en reductie van C02 door deze acties

Hierbij deed Leander ook een warme oproep aan hun buren in Apeldoorn-Zuid om daarin samen op te trekken en te leren. De voordelen zijn overduidelijk.

Aan de slag

Na het succesverhaal van de Politie zijn we in drie groepen aan de slag gegaan om de gemeente en de regio te voeden met inzichten, wensen en belemmeringen. In de subgroepen werd druk gediscussieerd en de opbrengst is een mooi verlanglijstje van de werkgevers richting de gemeente. Nadat de opbrengsten onderling gedeeld en toegelicht zijn, neemt Jaap van de Rijt namens de gemeente Apeldoorn de verlanglijstjes formeel in ontvangst genomen.

De lijst met ambities wordt meegenomen in het nieuwe beleid en maatregelen voor de komende jaren. Ook is afgesproken de bijeenkomst over een half jaar te herhalen en elkaar op die manier te updaten en bij de les te houden. (Gedrags)verandering in mobiliteit is soms ook simpelweg een lange adem hebben …

Blijf betrokken!

Wil je als werkgever actief betrokken blijven? Sluit je dan aan bij ons netwerk van koplopers Schone Mobiliteit! Zie slimschoonreizen.nl/netwerk-schone-mobiliteit

Meer informatie is ook te vinden op slimschoonreizen.nl of op te vragen bij Jaap van de Rijt (E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en Oscar Roelofs (E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

IMG 1872IMG 1867IMG 1865IMG 1860IMG 1857