In 2014 hebben we de bereikbaarheid van onze regio flink verbeterd, samen met werkgevers. Zo reizen er dankzij de fietsactie Samen Schakelen wekelijks 7.500 auto’s minder in de spits, elke ochtend en elke avond. Een overzicht van de behaalde resultaten:

 

Succesvolle fietsactie Samen Schakelen
Automobilisten konden een fikse korting krijgen op de aanschaf van een (elektrische) fiets. Ze kregen € 150 tot € 400 terug als ze de fiets voor minstens de helft van hun woon-werkverkeer gebruiken, in onze regio. De actie loopt nog tot 31 maart 2015. De fietsactie in cijfers:

 • 1.750 werknemers kochten een (e-)fiets met korting (peilmoment: 1 februari 2015)
 • Samen zorgden zij voor 7.500 spitsmijdingen per week
 • 139 werkgevers hebben zich inmiddels bij Slim Reizen Stedendriehoek aangesloten

Goede start subsidieregeling
Werkgevers konden tot € 40.000 subsidie krijgen als zij filebeperkende maatregelen uitvoerden. De actie loopt nog tot 31 maart 2015; er zijn al diverse aanvragen ingediend:

 • voor de aanleg of uitbreiding van een fietsenstalling
 • voor andere specifieke projecten

Vier inspirerende werkgeversbijeenkomsten over Slim Reizen
Via speciale bijeenkomsten geven we werkgevers concrete handvatten mee om met verduurzaming van het mobiliteitsbeleid aan de slag te gaan. In 2014 hebben we vier inspirerende werkgeversbijeenkomsten georganiseerd. Met onderwerpen als: werkkostenregeling, subsidieregeling en hoe bespaar je op mobiliteit. De eerste bijeenkomst van 2015 staat alweer gepland en staat in het teken van het vitaliteitsbeleid van je organisatie: op 12 maart.

Beeld Met Groene Bussen Op Station

Beter bereikbaar Apeldoorn Zuid door nieuwe buslijn
Sinds half december 2014 rijdt de nieuwe Lijn 14 Apeldoorn Zuid Businessline. Deze nieuwe busverbinding tussen station Apeldoorn en Apeldoorn zuid is korter en sneller en rijdt vaker. Reizen van en naar het werk of een afspraak is zo dus een stuk gemakkelijker! De Businessline is het resultaat van unieke samenwerking tussen provincie Gelderland, gemeente Apeldoorn, werkgevers en vervoerder Syntus. Slim Reizen Stedendriehoek maakte de lijn mede mogelijk.

Andere verbeteringen in ov en fietsverkeer
En op nog meer manieren zijn ov en fietsverkeer verbeterd in 2014:

 • Eind 2014 zijn er voorbereidingen getroffen voor het plaatsen van een OV-fietsbox in Deventer op de kruising Raalterweg/Wezenland. De box (geschikt voor 20 OV-fietsen) moet in februari 2015 open gaan.
 • Op belangrijke fietsroutes in Apeldoorn hebben de verkeerslichten afstandsdetectie gekregen. Daardoor worden fietsers op tijd gezien en hoeven ze niet altijd te stoppen. Het gaat om de verkeerslichten langs de Arnhemseweg en Deventerstraat. Ook zijn de fietspaden langs de Arnhemseweg verbeterd.
 • Ook bussen krijgen eerder en langer groen bij de verkeerslichten op de Arnhemseweg in Apeldoorn.

2014-12-10 13_57_59-Profiel - Slim Reizen Kostencalculator - Internet Explorer

Slim Reizen Kostencalculator
Het is lastig om de kosten van auto, ov en fiets met elkaar te vergelijken. En dus lastig om te bepalen hoe je het goedkoopst naar je werk reist. De nieuwe Slim Reizen Kostencalculator bracht daar eind 2014 verandering in. Door de stappen van dit online programma in te vullen, ontdek je wat het kost om met de auto, fiets, het ov of een ander vervoermiddel naar het werk te reizen. Zo kun je dus goed onderbouwd voor het goedkoopste vervoermiddel kiezen. De Slim Reizen Kostencalculator is naar zo’n 140 werkgevers verstuurd.

Stedelijke distributie is verbeterd en verduurzaamd
Sinds april verzorgen stille, elektrische vervoermiddelen de distributie van goederen in de binnenstad van Zutphen. Zo is de binnenstad schoner, veiliger en leefbaarder geworden, omdat er minder regulier vrachtverkeer komt. Andere resultaten op het gebied van stedelijke distributie zijn:

 • De aanleg van laad- en losplaatsen in Deventer (in Apeldoorn en Zutphen was er geen behoefte aan)
 • In 2014 hebben we een website gelanceerd, met als doel het goederenvervoer naar de drie binnensteden van onze regio te verbeteren en verduurzamen. De website informeert over laad- en lostijden, (ontheffingen voor) voetgangersgebieden, evenementen en voertuigbeperkingen.

Website Distributie Stedendriehoek

Sneller van A naar B door ITS
ITS helpt weggebruikers sneller van A naar B. Denk aan informatie voor een routeplanner op de smartphone of een navigatiesysteem in de auto. Slim Reizen Stedendriehoek heeft haar ITS-informatie in het afgelopen jaar verbeterd en vrijgegeven. Met bijvoorbeeld als resultaten :

 • Er is actuele informatie beschikbaar over het aantal vrije parkeerplekken in de parkeergarages van Deventer. De app TimesUpp gebruikt deze informatie sinds begin december.
 • Bij een incident of evenement wordt het verkeer eerder en beter omgeleid. Bijvoorbeeld omdat de stoplichten van de omleidingsroute langer op groen blijven staan.

Bekijk hier alle resultaten op het gebied van ITS

We gaan door in 2015, doet u weer mee?
Slim Reizen Stedendriehoek zet ook de komende jaren fors in op slimme mobiliteitsmaatregelen. Mogen we weer op u rekenen? Kunnen wij u helpen met uw ideeën? Het Team Slim Reizen denkt graag met u mee.