Bezoekers en medewerkers van Deventer Ziekenhuis kunnen weer veilig én een beetje duurzamer op weg. Op 11 oktober heeft het team Band Op Spanning de autobanden gecheckt van 73 auto’s rondom het ziekenhuis. Bijna 4 op de 5 auto’s had te weinig lucht in de banden, terwijl met de juiste bandenspanning veel brandstof en dus geld én CO2 bespaard kan worden.

Enorme besparing

Van de 73 auto’s die gecontroleerd zijn, hadden er maar liefst 58 stuks te weinig lucht in de banden. Dat komt neer op 79,5%, bijna 4 op de 5 dus. Door de banden van deze auto’s weer op de juiste spanning te brengen, wordt zo’n 223 liter brandstof op jaarbasis bespaard. Dat staat gelijk aan meer dan 800 kilo CO2. 

Bovenop de enorme besparing op brandstof en CO2-uitstoot, helpt de juiste spanning ook vroegtijdige slijtage voorkomen. Bij Deventer Ziekenhuis zijn op die manier 6,5 vroegtijdig versleten banden voorkomen. In totaal is aan brandstof en bandenslijtage bijna €1.000 bespaard.

Bandenpomp bij ziekenhuis

Gea Wijn, Milieu- en BHV-coördinator bij Deventer Ziekenhuis: “Met de Band-op-Spanning-actie willen we autobestuurders ervan bewust maken dat het belangrijk is de juiste bandenspanning te hebben. Sinds een paar jaar staat er een bandenpomp op het parkeerterrein van het Deventer Ziekenhuis, waarmee mensen hun bandenspanning gemakkelijk zelf kunnen controleren. Want alle bovengenoemde winstpunten gelden natuurlijk alleen als de bandenspanning regelmatig wordt gecontroleerd en, als dat nodig blijkt, gecorrigeerd.”

Schone, bereikbare en veilige regio

Naast alle concrete besparingen, helpt de juiste bandenspanning ook de remweg verkorten, fijnstof-uitstoot reduceren, lawaai door rolweerstand verminderen en het rijcomfort verbeteren. Zo draagt een Bandenspanningsactie actief bij aan een schone, bereikbare en veilige Cleantech Regio, een plek waar het fijn wonen en werken is. 

Ook eens een bandenspanningsactie organiseren bij jouw bedrijf? Neem dan contact op met Oscar Roelofs, mobiliteitsregisseur: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.