Links:
Contactpersoon:

Wytze Kuijper
Programmamanager Ecofactorij (ZOOOW!)
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Bedrijventerrein Ecofactorij is uniek in zijn soort: vertrekpunt is dat ondernemers samen gaan werken op thema’s die hen allemaal raken. Denk aan Energie, Food & Catering , HR-collectief, vergroening en zeker ook mobiliteit. Die opgaven overstijgen de eigen kavel en bedrijvigheid, vertelt programmamanager Wytze Kuijper (bureau ZOOOW!). Collectief aan de slag gaan is dé kracht van een toekomstbestendige Ecofactorij.

In de beginfase van Ecofactorij is gekeken naar welke thema’s er bij alle bedrijven op tafel lagen. Daarop is besloten om samen te werken op Energie, HR, Food & Catering, Mobiliteit en Vergroening. De opgave die Wytze mee kreeg van het bestuur was om enerzijds deze opgaven zichtbaar te maken én om te zoeken naar samenwerking en aansluiting bij bijvoorbeeld overheidsbeleid. Met de samenwerkende ondernemers is afgesproken wat het ambitieniveau wordt voor elk van die thematische samenwerkingen. Variërend van ‘prima zo, niks meer aan doen’ tot wellicht een voorbeeldcasus voor de rest van Nederland of zelfs een ‘state-of-the-art’ bedrijventerrein.n.

Samenwerken op weg naar een mobiliteitsplein

Mobiliteit is dus één van de thema’s die van belang zijn om als collectief op te pakken. Dat roept de vraag op: wat stellen we ons nu voor bij een collectieve aanpak van mobiliteit? Het woord mobiliteitsplein viel daarop al snel. “Welke invulling kan zo’n plein op Ecofactorij krijgen? En op welke plek zou die dan gerealiseerd kunnen worden? Zo zie je al snel wie er acteert en wie er ruimte heeft. Zo ontstond er een gezonde dynamiek tussen de ondernemers”, vertelt Wytze.

Maar: hoe gaan we nou morgen beginnen? En wat zit er in de weg, waardoor het nog niet eerder gebeurd is? Wytze: “We kwamen erachter dat er al een programma liep vanuit slimme en schone mobiliteit in de vorm van een fietsplan. Maar we merkten ook in de inventarisatie dat woon-werkverkeer erg belangrijk was. Daarom hebben we in kaart gebracht welke opgaven we op korte, middellange en lange termijn kunnen oppakken samen, bijvoorbeeld in samenwerking met de mobiliteitsmakelaar in de vorm van een woon-werkscan.”

Proactief kernteam van bedrijven

We hebben een kernteam van 10 bedrijven opgezet die samen heel proactief aan de slag zijn. “Zij denken samen na over concrete stappen op het gebied van duurzame mobiliteit, bijvoorbeeld als het gaat om OV of deelvervoer. Om dat kernteam bestaat een tweede schil om aansluiting te vinden bij de Cleantech Regio, gemeente Apeldoorn en provincie Gelderland actief zijn en hun programma’s, ambities en acties.

Bovendien dienen zich daardoor steeds meer bedrijven aan met praktische oplossingen, zoals poolauto’s of elektrische fietsen die je beschikbaar zou kunnen stellen via zo’n mobiliteitsplein.” Uit een inventarisatie gericht op het mobiliteitsplein komen heel creatieve ideeën. “Denk aan een probeeractie voor een elektrische fiets of een looproute voor tijdens de lunch. Stapje voor stapje komen we zo steeds meer op een niveau waarop we echt samen aan de slag kunnen gaan. Start klein, met een doorkijk naar het grotere doel: slimmer en schoner reizen.”

Het Projectmanagent voor het programma ‘Samen verder’ op de Ecofactorij wordt uitgevoerd door Jeroen Troost & Wytze Kuijper van bureau ZOOOW! | building formats. Contact gegevens - M: 06 222968568 -  @:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.;

In onderstaande video kun je Wytze’s bijdrage aan het webinar 'EV, laadinfra en CO2-normering' bekijken.