DOOR JARNO BLEUMINK

Het is onzeker of de onveilige kruising Zutphenseweg (N348)/Quatre Brasweg/ Flierderweg in Gorssel nog dit jaar op de schop gaat, zoals eerder de bedoeling was. De provincie Gelderland moet nog een heel aantal zaken regelen.

 

De wegeigenaar heeft al eerder onderkend dat de veiligheid te wensen overlaat op deze kruising. Dat komt door een combinatie van beperkt zicht, ontbreken van veilige oversteekpunten voor fietsers en verkeersdrukte in de spits. Het risico op ongevallen, vooral voor fietsers, is voor de provincie Gelderland aanleiding om aan de slag te gaan. Tussen de rijbanen komt een oversteekplek voor fietsers en het fietspad wordt iets verlegd. Ook worden bomen gekapt die het zicht belemmeren. Er komt ook een strook om vanuit de richting Gorssel linksaf te kunnen slaan.

Aanvankelijk was het de bedoeling om dit jaar aan de slag te gaan. ,,We streven er naar om de uitvoering eind 2016 te laten starten'', meldt provinciewoordvoerder Michel Hulsink in een toelichting. ,,Maar dit is afhankelijk van grondverwerving, vergunningverlening en eventuele bezwaren. Daarom staat op de website (van de provincie) 2017 aangegeven als jaar van uitvoering. We verwachten dat dat zo'n twee maanden in beslag neemt. Ik kan nog niet zeggen of het verkeer tijdens de uitvoering op de weg kan blijven of moet worden omgeleid.''

De provincie kan nog niet aangeven hoeveel het project gaat kosten.

Hans Geerlink van de Dorpsraad Gorssel geeft aan dat er iets moet gebeuren. Dagelijks kruisen tientallen scholieren de provinciale weg op dat punt. ,,Het gaat ons vooral om de veiligheid. Zoveel kinderen die op de fiets naar Zutphen gaan, steken daar over.''

Een stoplicht is volgens leerlingen de beste oplossing

Er wordt regelmatig flink getoeterd op het kruispunt. Kya (13), Dominique (14), Hede (13) en Wieske (13) weten er alles van. Zij steken het kruispunt twee keer per dag over. De leerlingen van de vrije school in Zutphen wonen in Deventer.

Fietsers en automobilisten hebben soms moeite om elkaars snelheid goed in te schatten, benoemt Kya een van de pijnpunten. Dat heeft tot gevolg dat oversteken soms maar net goed gaat. ,,Het gaat wel harder'', zegt Kya over automobilisten die lak hebben aan de maximumsnelheid van tachtig kilometer per uur. ,,Zeker 's ochtends.'' Daarnaast moeten fietsers beide rijbanen in één keer oversteken; er is geen vluchtheuvel. Volgens Dominique zou een stoplicht de beste oplossing zijn, maar een middenberm is al een stap in de goede richting.

Bron: Stentor 26 januari 2016