afspraken thuiswerken

Het kabinet luidde vanaf vrijdag 25 februari het einde in van de meeste coronamaatregelen. Gaan je medewerkers weer massaal in de file staan? Of grijp je als werkgever deze kans aan om het thuiswerken van je medewerkers te borgen? Met deze tips zorg je ervoor dat je dit goed regelt met je medewerkers.

Tip 1: Stem werktijden en thuiswerkdagen goed af 

Voor medewerkers die veel thuis zitten, is een gezonde werk-privébalans erg belangrijk. Zeker als er (jonge) kinderen in het spel zijn. Maak daarom heldere afspraken over de werktijden en thuiswerkdagen en bied je medewerkers waar mogelijk de kans om zelf hun tijd flexibel in te delen.  

 

Tip 2: Zorg voor een écht goede werkplek 

Als werkgever heb je zorg te dragen voor een degelijke thuiswerkplek. Die bestaat uit een goede tafel en bureaustoel, een los setje met toetsenbord en muis, en wellicht zelfs met een laptophouder of een extra beeldscherm. Denk ook na over voorlichting over de risico’s (en kansen) van thuiswerken. 

 

Tip 3: Faciliteer een eerlijke vergoeding 

Iemand die thuiswerkt komt voor extra kosten te staan. Denk aan verwarming, water en elektriciteit. Maar ook koffie en thee en zelfs toiletpapier. Als werkgever kun je je medewerkers per 1 januari 2022 een onbelaste thuiswerkkostenvergoeding geven van maximaal €2 per dag. Voor de dagen dat je medewerker wél naar kantoor gaat, blijft er een reiskostenvergoeding beschikbaar van maximaal €0,19 per kilometer. 

 

Tip 4: Waarborg privacy 

Je mag als werkgever geen productiviteitsscores bijhouden van medewerkers, omdat dat inbreuk maakt op hun privacy. Maar je moet wel kunnen nagaan of hij/zij thuis verantwoord aan het werk kan. Een vorm van controle daarop is toegestaan; bijvoorbeeld door te vragen om een foto van de thuiswerkplek. 

 

Tip 5: Communiceer over de voordelen 

Volledig thuiswerken is niet voor iedereen weggelegd. Maar deels thuis en deels op kantoor werken is vaak wel een optie. Het helpt als je medewerkers kunt wijzen op de voordelen van een dag thuiswerken. Zo scheelt het vaak veel reistijd; die kunnen ze weer besteden aan andere zaken. Een rondje hardlopen bijvoorbeeld, of wat quality time met het gezin. Luister ook naar eventuele bezwaren en neem maatregelen om die weg te nemen. Ook daar kun je dan weer over communiceren. 

 

Wil je concreet aan de slag met effectief thuiswerkbeleid? Voorbeelden van een thuiswerkplan en handige tips van werkgevers uit de regio kunnen je daarbij ondersteunen. Neem contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor meer informatie.