De Amaranth in Deventer

Gemeente Deventer streeft naar een emissievrije binnenstad in 2030. De stad, haar inwoners en de lokale ondernemers staan daardoor voor een flinke uitdaging, want: hoe krijgen we dat voor elkaar? “Iedereen kan zijn steentje bijdragen”, vindt Deventer onderneemster Sjoukje Bouwman.

Haar biologische, ecologische kledingwinkel in hartje centrum is absoluut het enige niet waaruit het 'groene DNA' spreekt van Sjoukje Bouwman, eigenaresse van De Amaranth en 1 van de 7 bestuursleden van Stichting Deventer Binnenstadsmanagement. “Ik maak me sterk voor een groene, schone binnenstad en doe alles zo duurzaam mogelijk. Elk snippertje papier verdwijnt in de papierbak, ik heb geen eigen auto en ik eet ook geen vlees. Dat groene denken is goed voor jezelf en vooral ook voor je kinderen en kleinkinderen”, vertelt ze.

Het groene denken kan ook voordelen hebben voor je zaak, vindt Bouwman. “De groep consumenten die vragen naar duurzame producten wordt steeds groter. In die zin kan het ook goed zijn voor je onderneming om stappen te zetten met duurzaamheid. Maar het moet dan wel echt zijn en vanuit een duurzame overtuiging, geen ‘greenwashing’.”

Eigen steentje bijdragen

Het belang van slimmere, schonere bevoorrading ziet Bouwman wel. “Die prachtige authentieke straatjes in Deventer zijn natuurlijk niet berekend op vrachtwagens en bestelauto’s. Maar ik krijg ’s ochtends uit soms wel 5 verschillende bestelbusjes pakketjes aangereikt. Die rijden dan achter elkaar aan de stad door. Dat moet toch veel slimmer kunnen?!”, vraagt ze zich hardop af.

Op de vraag hoe het dan wél moet, heeft de onderneemster niet direct een antwoord. “Het ei van Columbus heb ik niet, maar daar gaat het ook niet om. Ik draag wel mijn eigen steentje bij aan een groene, schone binnenstad. Gewoon door bijvoorbeeld mijn pakjes op de fiets of lopend naar het distributiepunt te brengen. Op die manier kan echt iedereen iets doen.” En als je daarvoor teveel pakjes hebt, kun je de fietskoerier vragen de pakketjes bij jouw winkel op te halen.

Goede ideeën samenbrengen

Zij en haar collega-ondernemers zijn allemaal een creatief en eigenwijs volkje, meent Bouwman. “Zeker de ondernemers in de Deventer binnenstad zijn heel creatief in hun manier van denken. Maar ze zijn nog niet altijd goed op de hoogte van wat er speelt en wat er allemaal mogelijk is. Juist hen wil ik oproepen: laat je infomeren en denk actief mee met de oplossingen. De gemeente heeft vervolgens een belangrijke taak om die goede ideeën samen te brengen. En om op die manier ondernemers en het beleid met elkaar te verbinden.”

Dit artikel is onderdeel van een reeks over duurzame stadslogistiek in Deventer. Gemeente, inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden werken samen toe naar Zero Emissie Stadslogistiek in 2025. Meer weten over dit onderwerp of andere artikelen bekijken? Kijk op de pagina Duurzame stadsdistributie van Deventer Stroomt.