Van alle sterk vertraagde ritten in de regio heeft 50% een herkomst of bestemming in Apeldoorn. De drie gebieden met de meeste vertraging zijn de binnenstad, Apeldoorn Zuid en Apeldoorn Noordwest.

De maatregelen vanuit Beter Benutten Vervolg richten zich dan ook op deze gebieden:

  • Om de vertraging tussen Apeldoorn Centrum en Apeldoorn Zuid te verminderen, willen we daar het fietsgebruik bevorderen, vooral in de spits. In april 2016 onderzochten we het reisgedrag van automobilisten op deze route om te bepalen hoe we ze kunnen stimuleren minder vaak de auto te gebruiken. Ook gaan we samen met werkgevers automobilisten verleiden over te stappen op de fiets. Werkgevers die meer werknemers buiten de spits laten reizen, kunnen van ons een subsidie krijgen, bijvoorbeeld om oplaadpunten voor e-bikes te realiseren. Daarnaast willen we de infrastructuur voor fietsers verbeteren (snellere route, weinig stoplichten, voldoende breed fietspad).
  • De verkeersvertraging in Apeldoorn Noordwest wordt vooral veroorzaakt door enkele toeristische attracties: Apenheul, Koningin Julianatoren en Paleis Het Loo. Om hier gericht actie op te ondernemen, onderzoeken we eerst het reismotief en -gedrag van de reizigers in dit gebied. Hiervoor namen we in maart en april 2016 enquêtes af bij zowel de bezoekers als de medewerkers van deze attracties. Ook gaan we de relatie met de toeristische publiekstrekkers en eventueel werkgevers intensiveren om samen naar oplossingen te zoeken. Paleis Het Loo wordt buiten de onderzoeken gelaten omdat het paleis eind 2016 drie jaar dichtgaat voor renovatie.